Gastblogger HoP

About the author : Gastbloggers zijn studenten en afgestudeerden met een inspirerend verhaal. Zij vertellen over hun ervaringen, hun kansen, hun wensen, en hun doelen. Het schrijven van een gastblog is een leuke manier om jezelf online te profileren. Heb je interesse in het schrijven van een gastblog? Mail dan naar gastblog @humansofpsychology.nl

Ghislaine Regout, basispsycholoog: EHBS, Eerste Hulp Bij Solliciteren

Ghislaine, Toekomstperspectief, Uncategorized, Werkveld 1 Comment

ghislaine 3

Ghislaine Regout is een basispsycholoog met ervaring in de basis- en specialistische GGZ, hedendaags bezig met het begeleiden van tieners. Ze houdt van schrijven, wat goed van pas kwam bij alle sollicitatiebrieven die ze tot nu toe heeft geschreven. Dit heeft geleid tot stages, vrijwilligerswerk en werkervaringsplekken. Daarom schrijft ze nu een boek over het vinden van een loopbaan, waarin ze tips geeft waar jullie werkelijk iets aan hebben. In deze blog deelt ze haar ervaringen en een paar van de tips uit haar boek.  

 

Misschien ligt het aan mijn werkervaring binnen de verslavingszorg, maar ik heb de neiging om mijzelf te introduceren alsof ik een soort Anonieme Alcoholisten meeting bijwoon.“ Hallo, ik ben Ghislaine, basispsycholoog. Ik heb twee jaar over een eenjarige master gedaan omdat het een jaar duurde voordat ik een stage vond.”

 

Zoals iedere student hoorde ik de spookverhalen over het vinden van een stage (laat staan een baan). Deze verhalen maakte me, eerlijk gezegd, paniekerig en bang. Liet ik me teveel opjutten? Ik geloof zeker dat ik goede redenen voor deze gevoelens had. Ik heb de officiële statistieken niet, maar ik gok dat de helft van de studenten van mijn jaar geen stage binnen dat ene masterjaar kon vinden en dus studievertraging kreeg. Simpelweg omdat er meer studenten dan stages waren. Dit alles zorgde ervoor dat ik, tegen de tijd dat ik dan eindelijk “mocht” gaan solliciteren, stijf stond van de stress, wat uiteraard weer tot afwijzingen leidde. Daarnaast was dit mijn eerste ervaring met solliciteren binnen de zorg. Ik wist niet goed hoe ik het moest aanpakken en maakte hierdoor een onhandige eerste indruk. Vijftig brieven en tien workshops later, lukte het me wel en kreeg ik het voor elkaar om twee stageaanbiedingen tegelijkertijd te krijgen! Dit met dank aan een aantal tips van anderen en eigen inzichten. Aan het onderstaande heb ik in ieder geval wat gehad. Hopelijk geldt dit ook voor jou! Als mij een succesvolle sollicitatie lukt, zou het jou ook moeten lukken.

 

Tip 1  

“Weet alsjeblieft waar jouw interesse ongeveer ligt”, iets wat ik vaak op sollicitatieworkshops heb gehoord. Ik rolde destijds met mijn ogen als ik dit advies kreeg omdat ik geloofde dat kieskeurig zijn alleen maar meer studievertraging opleverde. Ondertussen solliciteerde ik op elke vacature die ik zag in de hoop iets te vinden. Inmiddels ben ik het echter met bovenstaande eens. Ik snap de neiging om ‘op alles te gaan solliciteren om iets te vinden’, net zoals ik snap dat het lastig is om zonder praktische ervaring te bedenken waar überhaupt je interesse ligt. Helaas heeft een werkgever vaak door wie er solliciteert uit motivatie en wie uit wanhoop. Iedereen die reageert op alles, wordt er uitgefilterd terwijl oprecht enthousiasme nog wel wordt (h)erkent. Natuurlijk moet je ook geluk hebben, maar de meeste mensen willen niet iemand aannemen die merkbaar niet gemotiveerd is.

Als je het lastig vindt om te bedenken wat je wilt, zou je kunnen kijken wat je absoluut niet wilt. Met andere woorden: als je niets met baby’s hebt, zou ik niet gaan solliciteren op een baan waar je met ze gaat werken, eerlijk gezegd. Bedenk bovendien dat een sollicitatie er niet alleen is voor de werkgever om te kijken of hij/zij jou wel wilt ‘hebben’ maar ook voor jou om te kijken of jij daar wel wilt werken. Hoe schaars de banen op dit moment ook zijn, werken op een plek waar je je niet thuis voelt, lijkt mij niet fijn.

 

Tip 2

Val op in de massa. Wat is jouw manier om op te vallen, beste lezer? Als je het niet weet, dan helpt het misschien om stil te staan bij je motivatie. Ik neem aan dat je niet zomaar hebt besloten om psychologie te gaan doen. Eigenschappen benadrukken zou ook kunnen werken: heb je een kwaliteit,interesse of hobby die jou typeert? Gebruik het! Dit hoeft overigens niet iets psychologisch te zijn: ik hoorde dat ik ook opviel vanwege mijn humor en omdat ik vertelde dat ik gitaar speel. Nou ja, als het werkt… 😉

 

Tip 3

Wat ik echt kan aanraden, is om een leven naast solliciteren te hebben. Je mag plezier hebben! Doe (studierelevant) vrijwilligerswerk, ga uit, zoek een hobby! Alleen maar obsessief bezig zijn met solliciteren is niet gezond. Netwerken en/of oefenen met solliciteren kan ik ook aanbevelen. Dit soort dingen hielpen me en boden me troost, al is het maar om te beseffen dat je niet de enige bent met deze problemen.

 

Begrijp me niet verkeerd, niet iedereen die dit advies opvolgt, heeft direct succes. Maar na de uitnodiging om een blog te schrijven voor HOP besefte ik dat ik 3 dingen kon beweren over het vinden van een stage/WEP/baan: ik kon roepen (en liegen) dat het mij allemaal prima was gelukt en dat er dus geen enkel probleem is. Jij en ik weten echter dat dit onzin is. Ik kan ook zeggen dat niemand het lukt, maar dat klopt ook zeker niet. De derde optie, is dat de waarheid in het midden ligt en dat is de eindboodschap die ik wil meegeven. Ja, het is lastig om nu een stage/WEP/ werk te vinden. Ik snap de neiging om op te geven. Maar hoe lastig het ook is, je zou het toch kunnen proberen 😉 ik heb dusdanig veel van het solliciteren geleerd dat ik het voor elkaar kreeg twee stageaanbiedingen tegelijkertijd te krijgen. Inmiddels ben ik afgestudeerd, heb ik een studie-gerelateerde baan en vond ik 4 maanden na mijn afstuderen(!) een WEP. Ik had dus ook na mijn studie weldegelijk wat aan deze tips.

 

Daarnaast, besef dat je niet de enige bent. Wie weet helpt het om steun te vinden bij mensen die in hetzelfde schuitje zitten.

 

Know you’re not alone.

Hoe vond je deze blog?

Related Posts

1 Comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Like ons op facebook!

Zusterpagina van:

In het kort:

Humans of Psychology is in 2015 opgericht, voor en door psychologiestudenten, om ervaringen te delen en anderen te inspireren en te motiveren bij de reis naar het werkveld. Momenteel uit zowel studenten als afgestudeerden, binnen verschillende disciplines van psychologie. Door middel van (persoonlijke) blogs wordt een beeld geschetst over de mogelijkheden binnen het werkveld, en wordt toegewerkt naar een positief toekomstperspectief. Ook onderwerpen als profileren en netwerken komen aan bod.

Archief: