Manon HoP

About the author : Mijn naam is Manon en ik studeer Child and Adolescent Psychology. Via dit project ga ik me verdiepen in de mogelijkheden om met deze opleiding trainer te worden. Bedankt voor het lezen van mijn blog! Ik vind het fijn om te weten wat je van mijn blog vindt, laat dit dus vooral weten door een reactie achter te laten, of door op het duimpje te klikken!

Wat ik heb geleerd tijdens mijn studie

Manon, Studeren No Comment

Ik heb tijdens mijn studie dus een aantal waardevolle dingen geleerd! En ik ben ervan overtuigd dat ik hier de rest van mijn leven profijt van zal hebben.

Na vijf jaar studeren is dan eindelijk het einde in zicht. Tijd om terug te blikken op mijn studietijd!

 

22-06-2017

 

In deze blog beschrijf ik het belangrijkste dat ik tijdens mijn studie heb geleerd. Naast heel veel theoretische kennis leerde ik namelijk nog meer!

De belangrijkste vaardigheden die ik opdeed tijdens mijn studie:

1. Vragen stellen. Ik ben psychologie gaan studeren om te leren waarom mensen zich gedragen zoals ze doen. Hoewel het er af en toe op lijkt dat ik na vijf jaar met meer vragen dan antwoorden zit, ben ik me gedurende mijn studie steeds meer gaan interesseren in allerlei vraagstukken, zowel binnen mijn ‘vakgebied’ als daarbuiten. Door (jezelf) vragen te stellen en het antwoord te vinden, ontwikkel je je steeds verder!

2. Kritisch denken. Vanaf dag één werd me ingepeperd dat ik bij alles wat ik las vraagtekens moet zetten. Heeft deze studie wel een goede onderzoeksmethode? Zijn de resultaten op een andere manier te interpreteren? Deze manier van nadenken heeft ervoor gezorgd dat ik bijna niets meer zomaar aanneem, ook niet in het dagelijks leven. Dat leidt in mijn omgeving nog weleens tot frustratie (‘Geloof nou eens gewoon wat ik zeg!’), maar zelf zie ik het als een goede eigenschap om altijd na te gaan of iets wel klopt, voordat je het direct aanneemt!

3. Zelfreflectie. Tijdens enkele vakken op de universiteit werd ik er zo ongeveer mee doodgegooid. Zelfreflectie houdt in dat je je eigen doen en laten onder de loep neemt: wat doe je, waarom, en wat voor effect heeft dat op jezelf en anderen? Dit zorgde ervoor dat ik veel meer inzicht in mijzelf kreeg en besefte waarom ik bepaalde dingen (niet) deed. Me bewustworden van de verbeterpunten die hieruit voorkwamen, zorgde er vervolgens voor dat ik deze gemakkelijker kon veranderen.

Ik heb tijdens mijn studie dus een aantal waardevolle dingen geleerd! En ik ben ervan overtuigd dat ik hier de rest van mijn leven profijt van zal hebben. Wat is het belangrijkste, nuttigste of waardevolste dat jij leerde tijdens je studie? Laat het weten in de comments!

Hoe vond je deze blog?

Related Posts

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Like ons op facebook!

Zusterpagina van:

In het kort:

Humans of Psychology is in 2015 opgericht, voor en door psychologiestudenten, om ervaringen te delen en anderen te inspireren en te motiveren bij de reis naar het werkveld. Momenteel uit zowel studenten als afgestudeerden, binnen verschillende disciplines van psychologie. Door middel van (persoonlijke) blogs wordt een beeld geschetst over de mogelijkheden binnen het werkveld, en wordt toegewerkt naar een positief toekomstperspectief. Ook onderwerpen als profileren en netwerken komen aan bod.

Archief: