Gastblogger HoP

About the author : Gastbloggers zijn studenten en afgestudeerden met een inspirerend verhaal. Zij vertellen over hun ervaringen, hun kansen, hun wensen, en hun doelen. Het schrijven van een gastblog is een leuke manier om jezelf online te profileren. Heb je interesse in het schrijven van een gastblog? Mail dan naar gastblog @humansofpsychology.nl

Gabriëlle: Streven naar perfectie

Advies en lesgeven, Gastblogger, Profileren, Solliciteren en profileren, Studeren No Comment

“…Nu, een paar maanden later, ben ik aan het herstellen van een depressie terugval. Afgelopen zomervakantie werd het harde werken van het afgelopen jaar me te veel. Vakken inhalen en afronden, werken, solliciteren, projectjes, privéomstandigheden… je kent het wel.”

Wij van Humans of Psychology sluiten dit jaar af met een bijzonder verhaal van Gabriëlle. Laat dit jullie allen inspireren voor het nieuwe jaar!

2016-12-30

Afgelopen zomer schreef ik hier al een blog over studeren met een functiebeperking. Toen ik deze blog schreef, voelde ik me goed. Nu, een paar maanden later, ben ik aan het herstellen van een depressie terugval. Afgelopen zomervakantie werd het harde werken van het afgelopen jaar me te veel. Vakken inhalen en afronden, werken, solliciteren, projectjes, privéomstandigheden… je kent het wel. De vakantie kwam als geroepen en ik dacht lekker uit te rusten om in september aan mijn scriptie te kunnen beginnen, maar ondanks een rustperiode en een zonvakantie bleef de tank leeg. Zware oververmoeidheid en aanhoudende somberheid volgden. Uiteindelijk besloot ik niet aan mijn scriptie te beginnen maar wat vakken van huis uit te doen zodat ik nog even wat rust kon pakken, maar ook dit lukte niet. Ik was nog steeds niet uitgerust en ik voelde me intussen behoorlijk down.

Inmiddels zit ik in mijn vierde jaar en hoopte ik toch wel in de eindfase van mijn bachelor te zitten, maar in plaats daarvan zit ik tijdelijk thuis. De perfectionist in mij raakt zo nu en dan ook behoorlijk met me in conflict. Ik weet dat het niet om de snelheid gaat waarin ik het doe en dat het me ook heus wel gaat lukken, maar toch is dit soms lastig. Het lijkt zo vanzelfsprekend om én een bijbaantje te hebben én vrijwilliger te zijn én een druk sociaal leven te hebben én daarnaast een goed presterende student te zijn, maar is dit wel zo vanzelfsprekend? Als ik de nieuwsberichten lees, zie ik koppen als ‘Het taboe op depressie onder studenten’ (GGZ Nieuws), ‘Studenten lijden onder keuzestress en prestatiedruk’ (NRC) en ‘Psychische hulp voor student schaars maar nodig’ (NOS) voorbij komen en als ik het er met leeftijdsgenoten over heb, hoor ik vaak dat deze schijnbare vanzelfsprekendheid voor hen ook niet zo vanzelfsprekend is. In plaats daarvan geven velen aan dat de stress om het allemaal goed en binnen de tijd te doen hen ook vaak te veel wordt.

Loslaten

Het is zeker niet mijn bedoeling om hier nu te generaliseren of een heel negatief betoog te houden, maar ik hoop wel dat we wat vaker durven te bedenken wat we nu echt belangrijk vinden en dat we het streven naar perfectie soms even laten voor wat het is. Zullen wij straks slechter zijn in ons werk, alleen – omdat we er om wat voor reden dan ook – wat langer over hebben gedaan? Als ik voorbij mijn perfectionisme kijk, kan ik hier alleen maar met ‘nee’ op antwoorden. Ja, mijn psyche neemt zo nu en dan het loopje met me en ja, dit hindert me soms op weg naar wat ik wil bereiken, maar er zijn toch meerdere wegen die naar Rome leiden? Ik denk juist dat ervaringsdeskundigheid, vooral binnen ons vakgebied, maakt dat we beter in ons (toekomstige) werk zullen zijn en dat we oprecht zijn als we zeggen dat we een cliënt begrijpen.

 

Creativiteit

Ik heb de afgelopen tijd niet helemaal stilgezeten. Zoals ik van de zomer al schreef, was ik bezig om het psychiatrisch cabaret ‘Geen paniek!’ naar de Universiteit Leiden te krijgen. Wat begon als een spontaan idee werd een heus project met een team medestudenten. Ik wilde dit project er hoe dan ook krijgen en ik ben me hier, soms op een wat lager pitje, voor blijven inzetten. Een maand geleden was het grote moment daar en het werd goed en enthousiast ontvangen! Middels theater hebben we het gesprek laagdrempelig opgang proberen te helpen en aandacht gevraagd voor het taboe rondom de psyche. En hoe mooi is het dat we dit hebben kunnen doen door ervaringsdeskundigheid een podium te bieden? Dit is ook de reden dat ik opnieuw een gastblog heb geschreven.

 

Ik pleit voor meer openheid juist onder studenten en aan de universiteit, dé plek waar we onszelf willen ontplooien als individu, als student en als (toekomstig) professional.

 

Bron afbeelding: Dailyquotes.

Hoe vond je deze blog?

Related Posts

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Like ons op facebook!

Zusterpagina van:

In het kort:

Humans of Psychology is in 2015 opgericht, voor en door psychologiestudenten, om ervaringen te delen en anderen te inspireren en te motiveren bij de reis naar het werkveld. Momenteel uit zowel studenten als afgestudeerden, binnen verschillende disciplines van psychologie. Door middel van (persoonlijke) blogs wordt een beeld geschetst over de mogelijkheden binnen het werkveld, en wordt toegewerkt naar een positief toekomstperspectief. Ook onderwerpen als profileren en netwerken komen aan bod.

Archief: