Gastblogger HoP

About the author : Gastbloggers zijn studenten en afgestudeerden met een inspirerend verhaal. Zij vertellen over hun ervaringen, hun kansen, hun wensen, en hun doelen. Het schrijven van een gastblog is een leuke manier om jezelf online te profileren. Heb je interesse in het schrijven van een gastblog? Mail dan naar gastblog @humansofpsychology.nl

Gabriëlle, psychologiestudente in Leiden: geen schaamte bij psychische klachten door studiedruk.

Gastblogger, Profileren, Studeren No Comment

13415576_1791717247730668_1676560561738201236_o

Volgens www.studenten-zorgverzekeringen.nl kampt de helft van de studenten met psychische problemen. Gabriëlle: “Ik merk dat er nog steeds een taboe op deze psychische problemen aanwezig is. En dat is jammer. Ondanks dat een functiebeperking vervelend is, betekent het niet dat je niet kunt studeren als je ze hebt.” In deze blog deelt Gabriëlle haar verhaal om medestudenten te inspireren en een steuntje in de rug te bieden.

“Het begon in september 2013. Ik had net mijn vwo-diploma behaald en ik ging na de introductieweek vol goede moed naar mijn eerste college. Eenmaal daar dacht ik dat ze een fout hadden gemaakt door mij in te loten voor de studie. Ik dacht dat ik niks begreep en ook leek iedereen in de werkgroepen meer te weten dan ik. Thuis zat ik huilend aan de eettafel boven een dikke pil te studeren en ik blokkeerde totaal. Ik had altijd goede cijfers gehaald op de middelbare school en ik dacht dat de universiteit de ‘gewone’ vervolgstap zou zijn, de Universiteit bleek een totale omschakeling.

 

Ik dacht de verkeerde keuze te hebben gemaakt en heb een lange tijd in een behoorlijke dip gezeten. Gelukkig kreeg ik hulp van begeleiders op de universiteit en heb ik de stap gezet om naar een psycholoog te gaan. Tijdens deze gesprekken en na het doen van testjes, kwam ik erachter dat ik faalangst heb. Nu was dit bij mij niet eventjes enorm zenuwachtig zijn vlak voor een tentamen, maar het werd een algeheel gevoel van niet goed en vooral niet slim genoeg zijn.

Ik heb ook veel met medestudenten gesproken over hoe zij het ervoeren om te studeren aan de universiteit. Ik vroeg me af of zij het ook moeilijk hadden met de hoge eisen die aan ons studenten worden gesteld en hoe zij het deden. Uit deze gesprekken bleek dat ik zeker niet de enige was met moeilijkheden. Wat mij ook opviel is dat veel van de studenten geen hulp durfden te zoeken of niet wisten waar het kon. Dagelijks lees en hoor ik nog verhalen van studenten met burn-out klachten, depressies, angsten en vooral schaamte om voor hun problemen uit te komen. Dit gaat mij aan het hart. Ook ik heb mij behoorlijk geschaamd, maar ik ben blij dat ik me hier overheen heb kunnen zetten en ermee aan de slag ben gegaan.

 

Inmiddels zit ik in mijn derde jaar. Nu ik zelf beter met mijn angst kan omgaan en mijn perfectionisme beter in perspectief kan plaatsen, hoop ik dat ik anderen kan helpen. Bijvoorbeeld door hen na mijn studie te mogen begeleiden om ze te leren omgaan met presteren in deze maatschappij en om ook dicht bij jezelf te blijven ondanks alle eisen die er aan ons worden gesteld. Ook al lijken we niet altijd in het keurslijf van de universiteit te passen, wij komen er echt wel. Alleen kost het soms net even wat meer moeite.”

 

Gabriëlle

 

*Om het taboe op angst te doorbreken, ben ik op dit moment bezig de psychiatrische cabaretvoorstelling ‘Geen paniek’ van Bram Bakker en Marjolijn van Kooten op de universiteit van Leiden te laten spelen. Komende november zal dit plaatsvinden, ik zal jullie hiervan op de hoogte houden.

*Mijn tip is: wees jezelf en aanvaard je angsten, kom ze onder ogen en overwin ze. Stap voor stap. Studeren met een functiebeperking is mogelijk.

*Mocht je zelf in de knoop zitten en weet je niet waar je terecht kan? Op de universiteitswebsite staan allerlei links. Ook kan je altijd bij je studieadviseur en/of Plexus te terecht voor meer informatie. Mocht je dit niet via de universiteit willen doen dan kan je ook altijd bij je huisarts terecht.

“You are capable of more than you know.”

 

 

Zou jij net als Gabriëlle ook een gastblog willen schrijven? Wij van Humans of Psychology zijn nog op zoek naar gastbloggers die iets willen vertellen over hun loopbaan, ervaringen en reis van psychologiestudent naar psycholoog. Stuur een mail naar gastblog@humansofpsychology waarin je kort vertelt wie je bent, wat je doet en wat jij met anderen zou willen delen. Mogelijk nodigen wij jou dan uit voor een gastblog. We kijken uit naar je reactie!

Hoe vond je deze blog?

Related Posts

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Like ons op facebook!

Zusterpagina van:

In het kort:

Humans of Psychology is in 2015 opgericht, voor en door psychologiestudenten, om ervaringen te delen en anderen te inspireren en te motiveren bij de reis naar het werkveld. Momenteel uit zowel studenten als afgestudeerden, binnen verschillende disciplines van psychologie. Door middel van (persoonlijke) blogs wordt een beeld geschetst over de mogelijkheden binnen het werkveld, en wordt toegewerkt naar een positief toekomstperspectief. Ook onderwerpen als profileren en netwerken komen aan bod.

Archief: