Elliot HoP

About the author : Master student te Universiteit Leiden (Economic & Consumer Psychology)

Er komt een einde aan je studententijd.

Elliot No Comment

Na mij in te schrijven voor de Master Economic & Consumer Psychology raakte het mij: “Ell, over één jaar ben je wellicht klaar met studeren.” Als een donderslag bij heldere hemel realiseerde ik mij dat ook mijn studententijd ooit eindigt.

Voor je het weet is je studententijd voorbij, maar was die tijd wel gelukkig?

2017-8-2

Euforie!

Velen kennen dat euforische, trotse en bovenal gelukzalige moment na het behalen van een uitdaging. Van het afronden van je stage tot het binnenslepen van je diploma, het moment is onbeschrijflijk. Desalniettemin wil ik ondanks alle positiviteit omtrent deze gebeurtenissen ook stilstaan bij het latente negatieve aspect. Zo heb ikzelf dit afgelopen studiejaar mijn Bachelorscriptie en diploma behaald. Uiteraard waren dit twee momenten die mij bij zijn gebleven. 

Na mij in te schrijven voor de Master Economic & Consumer Psychology raakte het mij: “Elliot, over één jaar ben je wellicht klaar met studeren.” Als een donderslag bij heldere hemel realiseerde ik mij dat ook mijn studententijd ooit eindigt. Nu ben ik echt geen midlifecrisis type, maar dit deed mij wat. Hoe kan ik nu tijdens mijn Master, naast het behalen van een hoog gemiddelde, ook dat laatste jaar van mijn studententijd volledig exploiteren? Je wilt nu eenmaal een buitengewone studententijd hebben gehad waar je met trots naar terug kan kijken. Alle aandenken aan deze jaren ga je immers koesteren voor de rest van je leven.

Happiness

Na het volgen van het Positieve Psychologie college over Happiness heb ik het begrip Hedonische Adaptatie (Diener, Lucs & Scollon, 2006) eigen gemaakt. Dit betekend dat de lust naar mooie dingen nooit te stillen is. Wanneer ik een nieuwe keuken aanschaf is dit iets wat mij tijdelijk gelukkig maakt. Maar op een gegeven moment wil ik een betere duurdere keuken, omdat ik aan het huidige niveau geadapteerd ben. Nu lijken een keuken en een studententijd twee aparte concepten, maar hedonische adaptatie is bijna allesomvattend. Het kiezen van een andere auto, een andere school voor je kind, een nieuwe baan, maar ook het kiezen van een Master.

Gelukkig gebruik ik het behalen van mijn Bachelordiploma als een referentiekader en een terugblik van toen ik net begon met studeren. Wat heb ik nu en wat had ik toen? Door het terugblikken heb ik mijn eigen hedonische adaptatie gerevalueerd en kan ik positief terugkijken naar een top tijd. Jij ook?

 

Diener, E., Lucas, R. E., & Scollon, C. N. (2006). Beyond the hedonic treadmill: Revising the adaptation theory of well-being. American Psychologist, 61(4), 305-314.

http://dx.doi.org/10.1037/0003-066X.61.4.305 

Bron afbeelding: bron, 2017

Hoe vond je deze blog?

Related Posts

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Like ons op facebook!

Zusterpagina van:

In het kort:

Humans of Psychology is in 2015 opgericht, voor en door psychologiestudenten, om ervaringen te delen en anderen te inspireren en te motiveren bij de reis naar het werkveld. Momenteel uit zowel studenten als afgestudeerden, binnen verschillende disciplines van psychologie. Door middel van (persoonlijke) blogs wordt een beeld geschetst over de mogelijkheden binnen het werkveld, en wordt toegewerkt naar een positief toekomstperspectief. Ook onderwerpen als profileren en netwerken komen aan bod.

Archief: