Gastblogger HoP

About the author : Gastbloggers zijn studenten en afgestudeerden met een inspirerend verhaal. Zij vertellen over hun ervaringen, hun kansen, hun wensen, en hun doelen. Het schrijven van een gastblog is een leuke manier om jezelf online te profileren. Heb je interesse in het schrijven van een gastblog? Mail dan naar gastblog @humansofpsychology.nl

Dieuwertje, basispsycholoog: Op zoek naar je droombaan!

Gastblogger, Netwerken, Solliciteren en profileren, Toekomstperspectief No Comment

Schermafbeelding 2016-07-18 om 14.32.11

Dieuwertje van der Heijden is een 26-jarige basispsycholoog die eind 2013 is afgestudeerd aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Sinds haar afstuderen heeft ze meer dan honderd sollicitatiebrieven geschreven en vele sollicitatiegesprekken gevoerd. Het afgelopen half jaar is ze werkzaam geweest als psycholoog in het Voortgezet Speciaal Onderwijs. Binnenkort begint ze aan een nieuwe baan als tutor bij de Rekenfaculteit. Hoe ze deze droombaan heeft gevonden? Dat vertelt ze je nu in deze blog!

Enthousiasme
Als kind verslond ik de boeken van Carry Slee. De verhalen van jongeren die beschreven staan in ‘Kappen’ en ‘Afblijven’ hebben veel indruk op mij gemaakt. Diep van binnen riep er een stemmetje in mij: “Later wil ik graag mensen gaan helpen!” En zo begon ik in 2008 enthousiast aan mijn psychologie-opleiding. Tijdens mijn studietijd werd bevestigd dat ik voor een opleiding had gekozen die goed aansloot bij mijn interesses. Het bestuderen van menselijk gedrag is bere-interessant!

 

Solliciteren kun je leren
Na mijn afstuderen stond ik voor een nieuwe uitdaging: hoe vind ik een baan? Dat had ik namelijk niet op de universiteit geleerd. Mijn sollicitatieproces ging gepaard met pieken en dalen. Graag geef ik je een aantal tips die mij hierbij hebben geholpen!

#1 Geloof in jezelf

Zorg voor een positieve mindset tijdens het solliciteren. Toen ik een aantal maanden geleden weer begon met solliciteren, heb ik mijn laptop gepakt en een nieuwe map aangemaakt: ‘JOBHUNTING 2016’. Ik zag het als een sport om op zoek te gaan naar nieuwe vacatures, brieven te schrijven en mijn cv te pimpen. Laat de moed niet zakken en geloof in jezelf!

#2 Kleurrijk cv

Zorg ervoor dat je curriculum vitae opvalt, met een stralende foto van jezelf. De eerste brievenselectie vindt namelijk meestal plaats op basis van je cv. Dus, wees creatief en zorg ervoor dat jouw cv eruit springt! Om een voorbeeld te geven, kun je hier mijn huidige cv bekijken. Onderaan de blog vind je hoe ook jij zo een bestand kunt delen.

#3 Openingszin

Begin je sollicitatiebrief met een pakkende openingszin. Hierdoor wek je meteen de aandacht van de lezer en zorg je voor een enthousiast begin. Dat wil je toekomstige werkgever graag zien! Een voorbeeld hiervan is:

“Tijdens de fantastische wereldreis die ik het afgelopen half jaar samen met mijn vriend heb gemaakt, is me één ding duidelijk geworden: ik wil dolgraag met kinderen in het onderwijs werken!“

#4 Denk ‘out of the box’

Staar je niet blind op die felbegeerde GZ-opleiding die je per se wilt gaan doen. Er zijn namelijk zo veel andere banenmogelijkheden als psycholoog. Toevallig heb ik de afgelopen jaren in het (speciaal) onderwijs gewerkt, en ik ben erdoor verrast hoe leuk dit is! Probeer dus ‘out of the box’ te denken als je aan het solliciteren bent.

#5 Focus op jouw droom

Zorg ervoor dat je doelgericht op zoek gaat naar vacatures die jou aanspreken. Alle vacatures waar ik de afgelopen tijd op heb gereageerd, hadden te maken met onderwijs en werken met kinderen. Deze focus gaf mij een bepaalde structuur en rust. Een aantal websites die ik veel heb gebruikt zijn: Indeed, Meesterbaan en Meesters in de Psychologie.

#6 Investeer in je netwerk

Afgelopen februari ben ik teruggekomen van een wereldreis. Ik had me erop ingesteld dat ik (minstens) een aantal maanden zou moeten solliciteren, voordat ik nieuw werk had gevonden. Wat bleek? Een appje naar mijn stagebegeleidster zorgde ervoor dat ik binnen twee weken al een nieuwe baan had gevonden. De gouden tip: maak gebruik van je connecties!

#7 Meeloopdag

Vorig jaar heb ik een dag meegelopen met een orthopedagoog die werkzaam is in het voorgezet onderwijs. Een meeloopdag zorgt ervoor dat je een goed beeld krijgt bij een baan.

Een aantal weken geleden tipte ze me op een vacature bij haar op school en ze heeft een goed woordje voor mij gedaan. Dit resulteerde erin dat ik op gesprek mocht komen! Goede woordjes van mensen die je kennen, doen het altijd goed J

#8 Sociale media

Onderschat het belang van LinkedIn niet. Tegenwoordig is dit een belangrijk medium voor het zoeken van een nieuwe baan. Wist je al dat sommige bedrijven alleen nieuw personeel werven door middel van LinkedIn? Maak je profiel up-to-date en voeg zoveel mogelijk interessante mensen toe aan jouw netwerk!
Nu heb ik mijn droombaan gevonden. Ik wil graag op een persoonlijke manier werken met kinderen in het onderwijs. Daarom ben ik zo enthousiast over mijn nieuwe baan als tutor bij de Rekenfaculteit! In de verdere toekomst zie ik mezelf als psycholoog op bijvoorbeeld een middelbare school werken. Zie jouw banenzoektocht als een ontdekkingsreis: waar liggen jouw interesses, wat zijn je kwaliteiten en wie kan jou daarbij helpen? En voordat je het weet… heb je die droombaan gevonden!

 

Instructie bestand uploaden Google Drive.
Je kunt bestanden uploaden in je persoonlijke Google Drive en vervolgens dit bestand via een link delen met je omgeving. Hoe doe je dit precies?

google-drive-logo-2014

1. Ga naar www.google.com en log in met je account.
2. Klik op ‘Drive’ bij de icoontjes rechtsboven in het scherm.
3. Upload een bestand in het mapje ‘Mijn schijf’.
4. Klik met je rechtermuisknop op jouw bestand en klik op ‘Deelbare link ophalen’.
5. Vervolgens kun je de link naar mensen doorsturen of er een hyperlink van maken, bijvoorbeeld in Word.

 

 

Zou jij net als Dieuwertje ook een gastblog willen schrijven? Wij van Humans of Psychology zijn nog op zoek naar gastbloggers die iets willen vertellen over hun loopbaan, ervaringen en reis van psychologiestudent naar psycholoog. Stuur een mail naar gastblog@humansofpsychology.nl waarin je kort vertelt wie je bent, wat je doet en wat jij met anderen zou willen delen. Mogelijk nodigen wij jou dan uit voor een gastblog. We kijken uit naar je reactie!

Hoe vond je deze blog?

Related Posts

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Like ons op facebook!

Zusterpagina van:

In het kort:

Humans of Psychology is in 2015 opgericht, voor en door psychologiestudenten, om ervaringen te delen en anderen te inspireren en te motiveren bij de reis naar het werkveld. Momenteel uit zowel studenten als afgestudeerden, binnen verschillende disciplines van psychologie. Door middel van (persoonlijke) blogs wordt een beeld geschetst over de mogelijkheden binnen het werkveld, en wordt toegewerkt naar een positief toekomstperspectief. Ook onderwerpen als profileren en netwerken komen aan bod.

Archief: