Pauline HoP

About the author : Leuk dat je mijn blog aan het lezen bent! Ik ben Pauline, eerstejaars research masterstudent en zoekend naar mijn plek in de wereld van de wetenschap. Ik ben benieuwd wat je van mijn blog vond: Laat het achter bij de comments of stuur me een mailtje!

Dé succesformule voor het verkrijgen van een PhD (1) – Tijdens je studie

Pauline, Profileren, Research, Solliciteren en profileren, Studeren, Werken No Comment

Je kans op een PhD plek vergroten, hoe pak je dat aan? Zes do’s voor tijdens je studie!

In mijn vorige blog ben ik ingegaan op de mogelijkheden die je hebt als afgestudeerde research master student. Ik kwam erachter dat promoveren de meest voor de hand liggende keuze is, maar dat er ook alternatieven zijn. Zelf heb ik wel interesse in promoveren, maar hoe je je kansen vergroot op een positie is me nog onduidelijk. In de komende blogs ga ik in op de vraag: Wat is de succesformule voor het verkrijgen van een PhD positie? Deze blog zal in het teken staan van activiteiten die je kunt doen tijdens je studie en dan in het bijzonder tijdens je master.

Je studententijd staat bol van mogelijkheden om vaardigheden te ontwikkelen en te leren wat jouw sterke en zwakkere kanten zijn. In het domein van psychologie is, gezien het enorme aantal studenten, je op die manier onderscheiden geen overbodige luxe. In het oog springende bezigheden zijn: een functie vervullen in een commissie of bestuur bij je studie- of studentenvereniging, relevante bijbaantjes hebben of het doen van vrijwilligerswerk. Natuurlijk had je al eens van deze mogelijkheden gehoord en misschien heb je al een relevante bijbaan of commissiewerk gedaan. Heel goed! Maar..

Voor het verkrijgen van een PhD positie zijn bovenstaande mogelijkheden ronduit ongeschikt. Ja, dat moest ik ook even tot me laten doordringen. Natuurlijk kan het ontwikkelen van je sociale- en organisatorische vaardigheden e.d. absoluut geen kwaad, ook niet in de academische wereld. Maar wat betreft het vergroten van je kansen op een academische carrière zit het toch net even anders. Hieronder zes do’s voor tijdens je studie!

1. Masterkeuze. Ja, de master. Daar begint het al. Het afronden van een research master is voor de meeste PhD posities geen vereiste, maar zeker wel een pré. Daarom is het aan te raden om, mocht je er tijdens je bachelor al achter komen dat je onderzoek interessant vindt, te kiezen voor een research master. Zelf heb ik deze keuze gemaakt terwijl ik bezig was met mijn scriptie, welke ik deed bij het Honours College. Het Honours Research Bachelor Project (HRBP) verschilt van een regulier bachelorproject in dat je één op één samenwerkt met een professor, je een jaar bezig bent in plaats van een half jaar en dat je eindproduct, behalve een scriptie, een manuscript is voor een artikel dat gepubliceerd kan worden. Tijdens dit project werd mij duidelijk dat ik onderzoek doen erg leuk vind en beter wilde leren schrijven (klik hier voor meer informatie).

2. Publiceren. Publiceren klinkt misschien als een ver-van-je-bed show en, in alle eerlijkheid, dat is het ook. Als je in het einde van je bachelor of het begin van je master zit heb je de meeste kans op een publicatie door te solliciteren voor bovenstaand HRBP of een professor te zoeken voor wie je kunt werken als lab- of onderzoeksassistent. Kleine kans dat je in één van beide gevallen mee mag schrijven aan een artikel, dat je wordt toegevoegd als auteur en je artikel ook nog eens gepubliceerd wordt. Tóch is het mogelijk en je naam in Web of Science doet het zeker goed bij toekomstig supervisors. Mijn ervaring is dat de meeste professors niet zo moeilijk doen en studenten graag de kans geven om iets te publiceren. Dus: trek de stoute schoenen aan en vraag het een keer als je in de positie van onderzoeksassistent of HRBP-student samenwerkt met iemand!

3. Symposia en congressen bezoeken. Of je nou wel of niet publiceert, symposia bezoeken kan altijd. In december ben ik bij een congres geweest van de Nederlandse Vereniging voor Psychonomie (klik hier voor meer informatie ). Dit congres is vooral interessant voor de richting cognitieve neuropsychologie, maar elk vakgebied heeft dit soort congressen. Een blog over dit congres volgt nog, maar in short is het bezoeken van congressen en symposia een leuke manier om mensen te leren kennen en erachter te komen wat er speelt in je vakgebied.

4. Werken als lab- of onderzoeksassistent. Door te werken als lab- of onderzoeksassistent, doe je ervaring op met de uitvoerende van de wetenschap. Dit werk wordt zowel op vrijwillige basis als tegen een vergoeding gedaan en is voor alle specialisaties relevant. Vaak zijn professoren alleen maar blij als je je hulp aanbiedt, dus probeer het eens! Wie weet mondt het uit in een continuering van de samenwerking..

5. Blogs schrijven. Een vijfde manier om jezelf bekend te maken in het werkveld is door blogs te schrijven. En dan bedoel ik niet het soort blogs dat je nu leest, maar wetenschappelijke blogs. Het belangrijkste dat je, behalve in wetenschappelijke papers, ook in ‘gewone’ taal je onderzoek weet over te brengen. In de Cognitive Neuroscience track die ik doe, oefenen we in verschillende cursussen met het schrijven van deze wetenschappelijke blogs. Zie voor voorbeelden: www.libc-blog.com.

6. Relevante stage- of scriptieplek. Tenslotte is het handig om goed na te denken waar je stage gaat lopen en waarover je je scriptie gaat schrijven. Deze twee verplichtingen zijn een uitgelezen kans om jezelf bekend te maken bij regionale, nationale of internationale wetenschappers. Voor elk van deze drie niveaus valt iets te zeggen; waar je uiteindelijk voor kiest ligt aan je ambities. Zelf heb ik geen internationale ambities, dus heb ik gewoon een stageplek gezocht in Leiden.

Natuurlijk zijn er nog veel meer tips te bedenken en misschien heb je hier zelf ook wel ideeën over. Laat deze vooral achter bij de comments! Zoals gezegd spitst de volgende blog zich toe op het vinden van vacatures en het solliciteren voor een PhD plek. Ik hoop dat je voor nu al iets aan deze tips hebt gehad. Bedankt voor het lezen van mijn blog!

 

Hoe vond je deze blog?

Related Posts

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Like ons op facebook!

Zusterpagina van:

In het kort:

Humans of Psychology is in 2015 opgericht, voor en door psychologiestudenten, om ervaringen te delen en anderen te inspireren en te motiveren bij de reis naar het werkveld. Momenteel uit zowel studenten als afgestudeerden, binnen verschillende disciplines van psychologie. Door middel van (persoonlijke) blogs wordt een beeld geschetst over de mogelijkheden binnen het werkveld, en wordt toegewerkt naar een positief toekomstperspectief. Ook onderwerpen als profileren en netwerken komen aan bod.

Archief: