Eva HoP

De drie belangrijkste lessen uit de psychologie?

Uncategorized No Comment

Toen ik nog studeerde ging ik regelmatig naar evenementen die zouden helpen met het vinden van mijn weg in het werkveld. Netwerkborrels, informatiebijeenkomsten, ‘master your future’, ik ging overal heen. En regelmatig kreeg ik hetzelfde verhaal te horen: “Je bent ook gewoon een all-round academicus: het belangrijkste is schrijfonderwijs, het doen van wetenschappelijk onderzoek (en statistiek), en gespreksvoering”. Ik kon dit eigenlijk niet geloven. Ik was toch psychologie gaan studeren om mensen te helpen? Waarom zou statistiek daar belangrijk voor zijn? Nu ik zelf enige tijd werkzaam ben, is het tijd om de vraag opnieuw te stellen. Alleen kan ik ditmaal zelf het antwoord geven.

Daar gaan we: Wat zijn de belangrijkste lessen die ik heb geleerd bij Psychologie? 1. Statistiek en wetenschappelijk denken 2. Schrijfonderwijs 3. De schaarse lessen in gespreksvoering.
Ja, het cliché blijkt dus gewoon waar te zijn. Nu ik wat verder ben, snap ik ook waarom deze drie onderdelen het meest waardevol blijken te zijn.
Door de lessen statistiek, waar je gedrag in voorspellende modellen stopt, leer je op een andere manier naar de wereld kijken. Als er iemand tegenover je zit met een probleem word je niet opgezogen door dat probleem, maar denk je er gestructureerd over na. In welke (DSM-)categorie zou dit kunnen vallen? Wat is de ernst van dit probleem? Hoe ‘scoort’ deze persoon in vergelijking met de populatie?  Dit is natuurlijk niet (direct) wat je in je gesprek bespreekt, maar deze radar draait wel mee in je hoofd wanneer je gedegen wetenschappelijke vorming hebt gehad. Hierdoor kun je verder denken dan dat wat zich (in het gesprek) aandient.
Ook schrijfonderwijs draagt bij aan het structuren van je denken. Als je wetenschappelijk leert schrijven, word je constant gewezen op de juistheid en de precisie waarmee je uitspraken doet. Daarnaast heb ik op persoonlijk veel gehad aan schrijfonderwijs; leren schrijven is leren falen. Toen ik mijn eerste feedback van mijn masterthesis opende en zag dat mijn er ruim 100 opmerkingen over had, zonk de moed me in de schoenen. Maar juist door mezelf vast te bijten in zo’n project en iedere keer te verbeteren, leerde ik ook omgaan met kritiek en tegenslag.
Dan tot slot: gespreksvoering. Wanneer je werkt, heb je bijna altijd met andere mensen te maken. Of dat nu gaat om cliënten of collega’s, het communiceren met anderen is altijd van belang. Als je dan alvast wat gesprekstechnieken in je rugzak hebt, en je bewust bent van het belang daarvan, sta je altijd met 1-0 voor.
En ja: al deze onderdelen van je studie leiden dus tot algemene academische vorming. Gestructureerd nadenken, en je ideeën effectief communiceren. Niet de lessen arbeids- & organisatiepsychologie, niet de DSM-rijtjes uit je hoofd leren, en ook niet de precieze werking van een antidepressivum blijken te zijn wat je vormt als psycholoog. Het is het hele pakket wat je ontwikkeling als persoon en professional verder brengt. Nu de vraag aan jou: wat is voor jou de belangrijkste les van het bestuderen van psychologie?
Hoe vond je deze blog?

Related Posts

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Like ons op facebook!

Zusterpagina van:

In het kort:

Humans of Psychology is in 2015 opgericht, voor en door psychologiestudenten, om ervaringen te delen en anderen te inspireren en te motiveren bij de reis naar het werkveld. Momenteel uit zowel studenten als afgestudeerden, binnen verschillende disciplines van psychologie. Door middel van (persoonlijke) blogs wordt een beeld geschetst over de mogelijkheden binnen het werkveld, en wordt toegewerkt naar een positief toekomstperspectief. Ook onderwerpen als profileren en netwerken komen aan bod.

Archief: