Inge HoP

About the author : Ik ben Inge, arbeids- en organisatiepsycholoog, PhD student en zelfstandig ondernemer. Bij HoP neem ik je mee in de A&O psychologie, het promoveren en mijn belevenissen als ondernemer. Bedankt voor het lezen van mijn blog. Ik vind het fijn om te weten wat je van mijn blog vindt, laat dit dus vooral weten door een reactie achter te laten, of door op het duimpje te klikken!

Een dag in het leven van een trainer

ervaringsdeskundige, Inge, Training en interventie, Werkveld No Comment

Ze zeggen wel eens dat een goede trainer zo min mogelijk doet. En dat is ook zo. Hoe meer er vanuit de groep komt, hoe beter de training werkt. Groepsgenoten geven elkaar de beste tips.

 

In deze blog schrijf ik over mijn ervaringen als trainer. Ik vertel je waarom trainen voor mij een van de leukste dingen in het werk is. Benieuwd? Lees snel verder.

2017-05-09

Een van de mooiste dingen in mijn werk als praktijkgericht onderzoeker is het geven van trainingen. Ik doe dit in het kader van interventieonderzoek en zo heb ik de afgelopen jaren heel wat werknemers en werkzoekenden mogen begeleiden in het optimaliseren van hun werk(zoek)proces. Maar wat maakt training geven nou zo leuk en waardevol?

 

Geen dag is hetzelfde

Natuurlijk heb je van tevoren bedacht hoe je training eruit gaat zien. Opdrachten liggen klaar en het programma is gevuld. Maar wat trainen zo leuk maakt, is dat iedere groep anders is. Waar de ene groep moeite heeft met onderdeel A, heeft een andere groep dat met onderdeel B. Als trainer kun je hier mee spelen. In de ene groep sta je uitgebreid stil bij A en ga je wat sneller door B heen. In de andere groep draai je het om. Uiteraard is het belangrijk om er voor te zorgen dat de hoofdlijnen van je training behandeld zijn, maar hoe je dit invult verschilt per groep. Door van tevoren de verwachtingen bij de deelnemers te pijlen, kun je als trainer zien waar de ‘knelpunten’ in de groep zitten, welke onderdelen extra aandacht verdienen. Hier kun je je programma op aanpassen. Dit maakt dat dezelfde training iedere keer net iets anders wordt uitgevoerd.

 

De kracht van de groep

Groepsgenoten kunnen elkaar ontzettend motiveren tijdens een training. De herkenning is groot en mensen zien dat ze niet de enige zijn die met (vergelijkbare) dingen worstelen. Dit is een erg krachtig proces. Groepsgenoten geven elkaar de beste tips. Ze zeggen wel eens dat een goede trainer zo min mogelijk doet. En dat is ook zo. Hoe meer er vanuit de groep komt, hoe beter de training werkt. Verder is het bijzonder om te zien hoe er in de groep vaak al heel snel een soort van intimiteit ontstaat. Mensen vertrouwen elkaar en durven zich kwetsbaar op te stellen. Meer dan eens vloeien er tranen. Het is zo mooi om te zien hoe de groep op zulke situaties reageert. Tegen de groepsdynamiek kun je als trainer niet op (en dat moet je ook vooral niet willen). Hoe meer je in de groep legt, hoe relaxter je dag verloopt. Ik zie mezelf tijdens een trainingsdag dan ook steeds meer als procesbegeleider. Je geeft stukjes theorie, een paar handvatten om zaken aan te pakken, maar de rest komt vanuit de groep.

 

Je kunt mensen een boost geven

Aan het einde van de sessie vraag ik altijd aan de deelnemers wat ze er van vonden. Een spannend moment, want misschien vonden ze het wel helemaal niks – wat ook eerlijk gezegd mag worden! Ik waardeer kritische feedback meer dan, het kan me alleen maar helpen de training verder op te poetsen. Toch is het ook fijn als mensen positief zijn. Als ze aangeven dat ze iets aan de dag gehad hebben. Soms vraag ik me af hoeveel impact ik als trainer kan hebben met een sessie en het is zo leuk om weken of maanden later terug te horen dat dingen geland zijn, dat iemand zijn/haar patronen heeft aangepast en succesvol is geweest. Heerlijk, dat is waar je het voor doet! Die momenten dat mensen vol energie weg gaan, zin hebben om dingen aan te pakken. Dat is tof!

 

Wil je ook als trainer aan de slag? In het begin is het retespannend. Echt. Maar als je het vaker doet, word je er steeds handiger in. Mijn advies: ga het vooral doen. Word door schade en schande wijs en heb plezier. In juni mag ik zelf weer een aantal (besloten) trainingssessies geven en ik kijk er zó naar uit!

 

Hoe vond je deze blog?

Related Posts

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Like ons op facebook!

Zusterpagina van:

In het kort:

Humans of Psychology is in 2015 opgericht, voor en door psychologiestudenten, om ervaringen te delen en anderen te inspireren en te motiveren bij de reis naar het werkveld. Momenteel uit zowel studenten als afgestudeerden, binnen verschillende disciplines van psychologie. Door middel van (persoonlijke) blogs wordt een beeld geschetst over de mogelijkheden binnen het werkveld, en wordt toegewerkt naar een positief toekomstperspectief. Ook onderwerpen als profileren en netwerken komen aan bod.

Archief: