Astrid HOP

About the author : Mijn naam is Astrid en ik ben studente gezondheidspsychologie. Ik heb affiniteit met medische psychologie en positieve psychologie. Mijn schrijvers doel is zelfontwikkeling. Bedankt voor het lezen van mijn Blog! Ik vind het fijn om te weten wat je van mijn blog vindt, laat dit dus vooral weten door een reactie achter te laten, of door op het duimpje te klikken!

Blogreeks profileren (2): Het begin van mijn zoektocht

Astrid, Profileren No Comment

“Het begin van mijn zoektocht naar hoe ik mij kan profileren met levenservaring.”

"Het begin van mijn zoektocht naar hoe ik mij kan profileren met levenservaring."
“Het begin van mijn zoektocht naar hoe ik mij kan profileren met levenservaring.”

 

 

Profileren is van alle tijden, maar door veranderingen op de arbeidsmarkt, en zeker in tijden van crisis, is het nog belangrijker om te laten zien dat je stevig in je schoenen staat. Tussen die horde mensen moet je kunnen opvallen, je moet kunnen aangeven wat jij in huis hebt wat de werkgever overtuigt om jou aan te nemen. Zeker wanneer je sociale wetenschappen studeert moet je extra je best doen om je te profileren. De gemiddelde afgestudeerde van sociale wetenschappen doet er dan ook over het algemeen langer over om een baan te vinden.

 

 

Ik merk aan mijzelf dat dit mij erg beangstigd, en ik denk zo velen met mij. Vandaar dat ik online ben gaan zoeken naar vacatures, met de vraag: “wat verwachten werkgevers dan van mij?”. Ik moet toegeven dat dit mij verder trok in mijn negatieve spiraal. Ik zal dit anderen dan ook sterk afraden. Ik ben nu eenmaal niet de “cum laude afgestudeerde, vrijgezelle perfecte psychologiestudente met minstens vijf jaar werkervaring, ervaring met commissies, en ervaring in het buitenland”. Daarentegen ben ik iemand met levenservaring, de ervaring die mij in eerste instantie gebroken heeft, maar waar ik me later aan heb opgetrokken, en waarmee ik mij gemaakt heb tot wie ik nu ben. En ik ben trots!

Maar omdat er een gat is tussen de verwachtingen van werkgevers en de ervaringen die ik op heb gedaan, ben ik mijn zoektocht naar profileren begonnen met een workshop van de Studenten Loopbaan Service in Leiden genaamd “CV, Sollicitatiebrief en Linked In”. De Studenten Loopbaan Service is een orgaan dat studenten helpt bij het oriënteren op de arbeidsmarkt en het sollicitatieproces. Iemand vertelde mij ooit de mooie woorden: “Met een cursus over solliciteren leer je niet wat dé perfecte manier is. Het zet je daarentegen aan het denken, en het geeft je een brede blik wat betreft het onderwerp solliciteren. Solliciteren is een proces dat je meerdere malen zult doorlopen, maar als je beter bekend ermee bent, en je jouw draai er in weet te vinden, zal dit proces zich telkens versnellen. Dit zorgt er voor dat je, ondanks tegenslagen, stevig in je schoenen blijft staan”.

Dit motiveert mij erg om workshops te volgen. Niemand kan jou dan ook vertellen hoe jij jezelf het beste kunt profileren. Wel kun je tips krijgen over creativiteit in vorm en woordkeuze. Deze heb ik dan ook gekregen tijdens de workshop die ik gevolgd heb. De kern was, naar mijn mening, om duidelijk aan werkgevers te laten zien wie jij bent, en wat jou bijzonder maakt. De reden waarom jij aansluit op de doelen van het bedrijf. Daarnaast ben ik tijdens de workshop gemotiveerd om een Linked In profiel aan te maken, iets wat mij eerder niet zo relevant leek. Later merkte ik echt duidelijk het belang hiervan: je koppie laten zien! Het is een leuke manier om aan anderen te laten zien wie jij bent, en wat je kwaliteiten zijn. Ik zal er hopelijk steeds beter in worden.

De vraag die echter bij mij bleef hangen was: hoe kan ik roeien met de riemen die ik heb? Zoals eerder aangegeven ben ik iemand met levenservaring, en heb ik (nog) niet de juiste werkervaring. Die levenservaring heeft gezorgd voor een stukje zelfkennis en zelfreflectie. Ik ben er dan ook heilig van overtuigd dat dit werkgevers zal aanspreken. Om hier een duidelijker beeld van te krijgen zal ik in mijn volgende blog meer ingaan op de onderwerpen zelfkennis en zelfreflectie, en waarom deze belangrijk zijn wanneer je je goed wilt kunnen profileren.

Tot schrijfs,

Astrid

 

 

Belangrijkste tip:

Begin op tijd met profileren! Zorg er wel voor dat je goed weet waarmee je jezelf wilt profileren. Wil je meer inspiratie opdoen? Volg dan workshops, kijk hoe anderen zich profileren, en lees mijn volgende blog!

 

Wil je meer weten over dit onderwerp?

Kijk dan eens bij onderwerpen -> profileren

Hoe vond je deze blog?

Related Posts

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Like ons op facebook!

Zusterpagina van:

In het kort:

Humans of Psychology is in 2015 opgericht, voor en door psychologiestudenten, om ervaringen te delen en anderen te inspireren en te motiveren bij de reis naar het werkveld. Momenteel uit zowel studenten als afgestudeerden, binnen verschillende disciplines van psychologie. Door middel van (persoonlijke) blogs wordt een beeld geschetst over de mogelijkheden binnen het werkveld, en wordt toegewerkt naar een positief toekomstperspectief. Ook onderwerpen als profileren en netwerken komen aan bod.

Archief: