Astrid HOP

About the author : Mijn naam is Astrid en ik ben studente gezondheidspsychologie. Ik heb affiniteit met medische psychologie en positieve psychologie. Mijn schrijvers doel is zelfontwikkeling. Bedankt voor het lezen van mijn Blog! Ik vind het fijn om te weten wat je van mijn blog vindt, laat dit dus vooral weten door een reactie achter te laten, of door op het duimpje te klikken!

Blogreeks profileren (6): De afsluiting!

Astrid, Netwerken, Profileren, Solliciteren en profileren No Comment
"De afsluiting van de blogreeks profileren, plus heel veel tips!"
“De afsluiting van de blogreeks profileren, plus heel veel tips!”

 

De afgelopen periode heb ik mij ingezet voor het antwoord op de vraag: Hoe profileer ik mij met levenservaring? Mijn laatste blog zou gaan over geluk en passie. Om hier over te kunnen vertellen ben ik naar een zeer wetenschappelijke lezing over geluk geweest. Toch kies ik ervoor om deze informatie niet met jullie te delen. Waarom? Omdat de presentatoren er heel stellig in waren dat je geen “tips” kunt hebben voor geluk. Vandaar dat ik tegendraads hier wat tips wil geven. Niet over geluk, want dat kan zogezegd niet, maar over profileren. Nu ik op de afgelopen periode terug kijk, heb ik heel veel geleerd, maar ben ik ook gewezen op dingen die we stiekem allemaal wel al weten. Toch houdt veel van die informatie zich verscholen in ons onderbewustzijn, zoals 95% van alles wat we doen en denken op een dag. Bij deze wil ik je tips geven over hoe je alle kennis die je hebt kun gebruiken om jezelf te profileren:

 

Tip 1: Laat zien wat je kwaliteiten zijn.

Dit spreekt natuurlijk voor zich: om je goed te profileren moet je weten wie jij bent en wat jouw kwaliteiten zijn. Hoe kom je hier dan achter? Common sense. Dit weet je natuurlijk al! Toch is het fijn om soms een neutraal gesprek te voeren met een buitenstaander die je kan uitdagen om dit goed onder woorden te brengen. Lukt dit nog niet? Dan kun je altijd om advies vragen en voor vorm en woordkeuze tests invullen of workshops volgen.

 

Tip 2: Doe iets met deze kwaliteiten.

Dreun je kwaliteiten niet alleen letterlijk op, maar laat ook zien dat je echt ergens kaas van hebt gegeten (ik hou van die uitdrukking, en van kaas). Is dit werkervaring? Dan is dit heel mooi. Let er hierbij op dat je de werkervaringen noemt die je goed kunt onderbouwen (waarom is dit belangrijk om te weten voor het bedrijf?). Daarnaast kun je ook denken aan extra vakken die je volgt, en cursussen. Hoewel veel studenten klagen over de hoge kosten, vind ik het persoonlijk heel erg meevallen. Na je studie betaal je minstens het dubbele voor een cursus, terwijl je waarschijnlijk ook nog een studieschuld hebt en een baan moet zoeken. Choose smart! Daarnaast heb je natuurlijk (zoals zo vaak genoemd) levenservaring. Dit kun je ook mooi gebruiken. Veel cliënten vinden het fijn als jij bekent bent met het probleem waar zij mee rondlopen. Dit is vaak een reden om voor jou (w praktijk) te kiezen in plaats van voor een ander.

 

Tip 3: Ken je valkuilen.

Naast je kwaliteiten is het ook goed om te weten welke leerpunten jij voor jezelf hebt. Vooral bij het zoeken van een stage is het belangrijk om te laten zien dat je leergierig bent. Je kunt nog niet alles weten, en dat is maar goed ook! Dit vinden ook sommige bedrijven, die net afgestudeerden aannemen omdat ze nog een beetje kneedbaar zijn. Weet dus wat je valkuil is, en zie het als een uitdaging om er iets van te leren.

 

Tip 4: Weet wat je wilt.

Het is niet alleen belangrijk om naar jezelf te kijken, maar ook om even na te denken over aspecten uit je omgeving. Wat heb jij van anderen en van je omgeving nodig om het beste uit jezelf te halen? Zorg dat je solliciteert bij een bedrijf dat aan deze eisen voldoet, en onderbouw dit ook tijdens het gesprek.

 

Tip 5: Durf te kiezen.

Omdat je waarschijnlijk nog heel veel keuzes hebt, en alles aan psychologie interessant vind, is het vaak moeilijk om keuzes te maken. Durf dit toch! Kies een richting waar jij expert in wilt zijn, en kies ook een doelgroep die jouw interesse wekt. Als je dit goed weet kun jezelf sterker neerzetten. Belangrijk is ook hier om weer te weten waarom jij geschikt bent voor dit deel binnen psychologie.

 

Tip 6: Durf te vragen.

Wanneer je nog niet goed weet wat je precies wilt, of hoe je iets moet doen, durf dit dan te vragen. Kijk in je omgeving naar mensen die werkzaam zijn in de sector waar jij later ook in wilt werken. Kies dan vooral mensen die ongeveer van jouw leeftijd zijn, zodat je goed vergelijkingsmateriaal hebt. Durf te vragen of zij met je mee willen denken. Ik heb dit gedaan door aan mensen te vragen of ze een kopje koffie met mij willen drinken, en ik drink niet eens koffie! Daarentegen spreekt het veel mensen wel aan als je zoiets zegt. Veel van die mensen had ik nog nooit ontmoet, maar door duidelijk te laten zien wat ik met het gesprek wil bereiken, en door brutaal te zijn, heb ik toch de kans gekregen om ontzettend inspirerende gesprekken te voeren.

 

Tip 7: Durf te delen.

Zeker als je een baan zoekt, of een stage, is het belangrijk dat je deze informatie met zoveel mogelijk mensen deelt. Bijvoorbeeld op Linked-In, maar ook op facebook of op de verjaardag van je nichtje. Iedereen mag het weten, en iedereen mag natuurlijk met jou meedenken! Ik doe dit wel eens in de kroeg, wat best lastig kan zijn. Ik merk dat gemiddeld kroegvolk vaak het idee heeft dat psychologen gedachten kunnen lezen en je ontzettend kunnen manipuleren. Hoewel dit niet zo is, vind ik het fantastisch om te doen alsof. Dit is dan ook een tip, want het kan ontzettend hilarisch zijn!

 

Tip 8: Doe af en toe iets terug.

Laat mensen weten dat jij er nog steeds bent, en doe af en toe ook iets terug. Zo kun je al door een like op facebook even laten merken dat je nog steeds aan iemand denkt. Ook bepaalde gedachte kun jij met iemand delen. Daarnaast kun je natuurlijk iets fysiek voor iemand terug doen, mocht je daar tijd en energie voor hebben naast je studie. Help anderen, want dit is goed voor jezelf  en voor de anderen. Daarbij blijf jij beter in hun gedachten!

 

Tip 9: Blijf leren van profileren!

Vraag anderen om feedback, bijvoorbeeld als je niet bent aangenomen voor een baan, maar ook als je een gesprek met iemand gevoerd heb die werkzaam is in het werkveld dat jouw interesse wekt. Feedback is super belangrijk, want zo weet jij of je boodschap ook daadwerkelijk goed overkomt. Daarnaast is het goed om cursussen te volgen die gaan over profileren. In mijn blogs heb ik al een aantal bedrijven genoemd, waaronder de studenten loopbaan service. Het is goed om te blijven leren en jezelf te blijven ontwikkelen op dit vlak. Zo voorkom je ook eerder tegenslagen na een afwijzing. Heb je geen tijd om alle evenementen bij te houden, dan kun je gewoon kijken bij onze agenda.

 

Tip 10: Wees vooral jezelf.

Blijf gewoon jezelf, want puur natuur ben je natuurlijk het leukst. Ik vind positieve psychologie bijvoorbeeld heel interessant, maar geniet er daarnaast van om tellsell programma’s af te kraken wanneer ik samen met mijn moeder op de bank zit. Heerlijk even, die negativiteit. Laat ook je menselijke kant zien, want niets is leuker dan dat. Dit kun je bijvoorbeeld doen door een persoonlijk verhaal toe te voegen aan je CV.

 

Hoe zou ik mezelf dan profileren? Ik heb gelukkig een aantal leuke sites gevonden met coole templates voor mijn CV. ik wil dat mijn koppie opvalt in stapel vol met sollicitatiebrieven. Daarnaast laat ik het achterste van mijn tong zien. Ik ben nu eenmaal een open boek.

 

 

In mijn volgende blogreeks zal ik vertellen over hoe ik mij geprofileerd heb bij positieve psychologen aan de hand van deze tips. Ook vertel ik iets over de positieve psychologie, waarom het mij zo aantrekt, en wat jij zelf kunt doen om je op dit gebied expert te maken (maar ook op een ander gebied binnen de psychologie).

 

 

 

Tot schrijfs!

 

 

Astrid

 

 

 

Hoe vond je deze blog?

Related Posts

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Like ons op facebook!

Zusterpagina van:

In het kort:

Humans of Psychology is in 2015 opgericht, voor en door psychologiestudenten, om ervaringen te delen en anderen te inspireren en te motiveren bij de reis naar het werkveld. Momenteel uit zowel studenten als afgestudeerden, binnen verschillende disciplines van psychologie. Door middel van (persoonlijke) blogs wordt een beeld geschetst over de mogelijkheden binnen het werkveld, en wordt toegewerkt naar een positief toekomstperspectief. Ook onderwerpen als profileren en netwerken komen aan bod.

Archief: