Astrid HOP

About the author : Mijn naam is Astrid en ik ben studente gezondheidspsychologie. Ik heb affiniteit met medische psychologie en positieve psychologie. Mijn schrijvers doel is zelfontwikkeling. Bedankt voor het lezen van mijn Blog! Ik vind het fijn om te weten wat je van mijn blog vindt, laat dit dus vooral weten door een reactie achter te laten, of door op het duimpje te klikken!

Blogreeks profileren (5): Profileren met kwaliteiten (levenservaring)

Advies en lesgeven, Astrid, Profileren, Solliciteren en profileren, Studeren, Uncategorized 2 Comments

“Hoe profileer ik mezelf met alle kwaliteiten die ik heb, gebaseerd op mijn levenservaring? Ik vertel het je in deze blog!”

"Hoe profileer ik mezelf met alle kwaliteiten die ik heb, gebaseerd op mijn levenservaring? Ik vertel het je in deze blog!"
“Hoe profileer ik mezelf met alle kwaliteiten die ik heb, gebaseerd op mijn levenservaring? Ik vertel het je in deze blog!”

 

 

 

Eerder heb ik verteld over mijn theoretische zoektocht naar mijn kwaliteiten. Als tip hierbij heb ik wel het volgende: dreun deze competenties niet letterlijk op. Zowel de Studenten Loopbaan Service, als gedragsexpert Nelly ter Voert (zie eerdere blogs), hebben mij eerder attent gemaakt op het idee om mijn competenties te verwerken in mijn CV. Ze raden dit mij erg af, tenzij ik dit goed kan onderbouwen. De competenties vertellen namelijk niet heel veel over de praktische toepassing hiervan. Nog mooier is het, om een persoonlijk verhaal toe te voegen, waaruit blijkt dat je deze competenties bezit. Dit heb ik ook voorgelegd aan Dennis, die dit reeds heeft gedaan. Volgens hem vergt dit wel wat oefening, verwacht dus niet meteen van jezelf dat je dit perfect in een verhaal kunt verwoorden.

 

 

Nu ik mijn kwaliteiten theoretisch onderbouwd heb door tests in te vullen en de uitslagen te evalueren, ben ik ook nog heel benieuwd naar de praktische toepassing hiervan. Vandaar dat ik contact heb opgenomen met Anneke Krakers. Anneke haar hart klopt voor een sterke missie. Namelijk de eeuwige en verschrikkelijke rot vraag “En wat doe jij nu eigenlijk?” uit de wereld helpen. Ze helpt mensen met welzijnsmarketing vanuit hun hart. Ook heeft zij een boek geschreven over profileren, waarbij zij het volgende zeven-stappen-plan hanteert: (1) Wie is jouw klant? (2) Wat is de pijn van jouw klant? (3) Hoe ga jij jouw klant helpen? (4) Waarom kiest de klant voor jou? (5) Maak contact. (6) Bouw een warme relatie. (7) Krijg het vertrouwen.

Hoewel deze formule voornamelijk gericht was op professionals in de sociale branche die een eigen bedrijf wilde oprichten, bleek later dat ook studenten hier baat bij hadden, en het boek doorlazen om meer te leren over profileren. Het boek leest dan ook heel fijn.

Anneke vertelde dat zij bij haar eerste baan het geluk had dat de werkgever er bewust voor koos om een onervaren iemand aan te nemen. “Dan is iemand namelijk nog een beetje te kneden, maar je moet het wel treffen.” Zo vertelde ze mij. Inmiddels heeft zij heel veel kennis opgedaan over hoe mensen zich kunnen onderscheiden, en weet ze veel over de kwaliteiten van mensen.

Om te voorkomen dat Anneke mijn theoretisch onderbouwde competenties direct bevestigde (zie vorige blog over zoektocht naar mijn kwaliteiten), heb ik haar eerst een persoonlijk verhaal over mezelf verteld. Anneke gaf aan dat ze opmerkte dat ik mijzelf erg serieus neem, ik erken dat ik in een risicovolle periode zat, dat ik als jong adolescente al veel ervaring heb opgedaan met zelfzorg, en dat ik een dapper besluit heb genomen om preventief hulp te zoeken in die periode. Ze vertelde mij dat verhalen over wat je hebt meegemaakt, en waarin je jouw kwaliteiten kunt verwerken, heel krachtig zijn. Ik kreeg hier dus nogmaals de bevestiging dat ik mij daadwerkelijk kan profileren met levenservaring. Anneke heeft haar verhaal verwerkt in haar werk nu, en dat is iets wat ik ook graag wil doen. Ik stond in een moeilijke periode voor een keuze wat betreft mijn gezondheid, en wil anderen hier graag bij ondersteunen. Daarnaast gaf Anneke aan dat het verstandig is als ik duidelijk formuleer wat mijn visie is op de oplossing van een soortgelijk probleem, en dat ik daarin mijn persoonlijke ervaring verwerk. Volgens haar komt dit heel krachtig over bij werkgevers.

Het is voor mij nu heel duidelijk geworden waar mijn kwaliteiten liggen. Door de tests te maken heb ik een beter beeld gekregen van de woordkeuze, waarmee ik mijn kwaliteiten kan formuleren. Daarnaast heb ik geleerd dat het belangrijk is om deze kwaliteiten niet alleen op te dreunen, maar om er een logisch en lopend verhaal van te maken. Ik kan dus daadwerkelijk mijn levenservaring gebruiken om te laten zien dat ik de juiste kwaliteiten in huis heb. Als laatste is mij nu duidelijk geworden welke omgeving goed bij mij past. Ook dit zal ik weer meenemen in mijn zelfontwikkeling als psychologiestudent.

Wat mij erg opviel, was dat heel veel mensen die ik gesproken heb het geluk heel erg benadrukken. Ik moet iets doen waar ik gelukkig van wordt, en als ik laat zien dat daar mijn passie ligt, dan kom ik overtuigend over. Vandaar dat ik in mijn volgende blog dieper in zal gaan op geluk en passie. In de tussentijd ben ik op zoek gegaan naar andere blogs over levenservaring. Tot mijn verbazing was er BAR WEINIG te vinden. Heel erg jammer… Right?!

Tot schrijfs,

Astrid

 

 

Belangrijkste tip:

Heb jij ook een lastige situatie meegemaakt, en wil jij anderen helpen die in een vergelijkbare situatie zitten? Formuleer dit dan aan de hand van het zeven-stappen-plan. Zo kun je jouw levenservaring omzetten in kwaliteiten waarmee je anderen kunt helpen. Jij onderscheidt je dan met een stukje levenservaring, en dit maakt jou uniek!

Hier ook nog een vraag om over na te denken: Wat past er allemaal bij levenservaring? Naar mijn mening valt vrijwilligerswerk hier ook onder! Wil je hier meer over lezen? Bekijk dan de blog van Hugo over vrijwilligerswerk!

 

 

Meer lezen over dit onderwerp?

Levenservaring belangrijk voor behandeling? Lees het hier!

Blog over levenservaring en werkervaring, klik hier!

Spiegel jezelf! Een tip voor mensen met levenservaring die bezig zijn met solliciteren!

Hoe vond je deze blog?

Related Posts

2 Comments

 • Droombaan on december 14, 2016

  Goed artikel, goed geschreven. Denk dat andere helpen die in een soort gelijke situatie zitten jezelf ook een enorme boost geeft.

   
  • Author
   Astrid HOP on december 14, 2016

   Bedankt voor je reactie, Droombaan! Dit geeft zeker erg veel voldoening. Gelukkig verdwijnt het taboe omtrent die psycholoog als cliënt steeds meer, en wordt er vaker gevraagd om ervaringsdeskundigheid. Maakt mij erg blij en trots!

    

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Like ons op facebook!

Zusterpagina van:

In het kort:

Humans of Psychology is in 2015 opgericht, voor en door psychologiestudenten, om ervaringen te delen en anderen te inspireren en te motiveren bij de reis naar het werkveld. Momenteel uit zowel studenten als afgestudeerden, binnen verschillende disciplines van psychologie. Door middel van (persoonlijke) blogs wordt een beeld geschetst over de mogelijkheden binnen het werkveld, en wordt toegewerkt naar een positief toekomstperspectief. Ook onderwerpen als profileren en netwerken komen aan bod.

Archief: