Astrid HOP

About the author : Mijn naam is Astrid en ik ben studente gezondheidspsychologie. Ik heb affiniteit met medische psychologie en positieve psychologie. Mijn schrijvers doel is zelfontwikkeling. Bedankt voor het lezen van mijn Blog! Ik vind het fijn om te weten wat je van mijn blog vindt, laat dit dus vooral weten door een reactie achter te laten, of door op het duimpje te klikken!

Blogreeks profileren (4): Het ontdekken van mijn kwaliteiten

Astrid, Profileren, Solliciteren en profileren, Studeren No Comment

“In deze blog vertel ik over de zoektocht naar mijn kwaliteiten, en geef ik tips over hoe je zelf je kwaliteiten kunt ontdekken en formuleren.”

 

"In deze blog vertel ik over de zoektocht naar mijn kwaliteiten, en geef ik tips over hoe je zelf je kwaliteiten kunt ontdekken en formuleren."
“In deze blog vertel ik over de zoektocht naar mijn kwaliteiten, en geef ik tips over hoe je zelf je kwaliteiten kunt ontdekken en formuleren.”

 

 

 

In mijn vorige blog heb ik verteld over hoe en waarom ik mijn zoektocht naar profileren ben begonnen. Hierop aansluitend heb ik nog een gesprek gevoerd met Dennis Huizing. Hij studeerde Organisatie Psychologie aan de Universiteit van Utrecht. Momenteel werkt hij als docent, maar helpt hij ook studenten met het ontdekken van kwaliteiten en het doorlopen van het sollicitatieproces. Met zijn formule: “Toepasbaar Innovatief Maatwerk” helpt hij studenten in de reis van diploma naar baan.

Dennis vertelde mij hoe hij vóór de crisis begonnen is met zijn opleiding psychologie, maar afstudeerde tijdens de crisis. Hij gaf hierbij aan dat oude succesformules wat betreft profileren niet meer op hem van toepassing waren. Profileren was tijdens de crisis nog belangrijker geworden, zo vertelde hij. Dennis vertelde mij wat basistips, maar gaf mij vooral de tip om te netwerken. Hier zal ik in een volgende blog meer over vertellen. Wat ik erg fijn vond tijdens het gesprek, was dat voor Dennis heel erg de nadruk lag op kennisoverdracht. Hij gaf aan dat het belangrijk is dat studenten en afgestudeerden elkaar sterk houden en op de hoogte houden van ontwikkelingen omtrent profileren. Dit is iets wat hij dan ook probeert te realiseren.

De grootste tip die ik kreeg was, dat ik nu echt moest beginnen om aan mijn CV te werken, zeker nu ik er nog tijd voor heb. Het is volgens hem dan ook goed om nu al te kijken naar de eisen die werkgevers stellen, maar tegelijkertijd vond hij dat ik moest opletten dat dit mij niet demotiveert. Ook vertelde Dennis mij het belang van mijn eigen kwaliteiten, iets waar ik nu iets dieper op in zal gaan.

Om mij nog sterker neer te kunnen zetten, ben ik op zoek gegaan naar mijn kernkwaliteiten. Dit zijn dé kwaliteiten waarmee ik aan werkgevers kan laten zien wat ik in huis heb. Hieraan voorafgaand heb ik een aantal tests ingevuld van de website LU Careerzone. Deze website is onderdeel van de Studenten Loopbaan Service, waar ik al eerder een workshop heb gevolgd. De tests die ik heb afgenomen gingen over: Kerntyperingen, Competenties, en Nederlandse Werkwaarden. Je kunt deze tests ook maken, door in te loggen met je ULCN account (Leiden University students only) .

Mijn kerntyperingen werden bepaald aan de hand van een persoonlijk profiel waarin de volgende onderwerpen aan bod kwamen: emotionele onbekommerdheid, extravertheid, gewetensvolheid, vriendelijkheid & meegaandheid, en openheid voor verandering (de big 5). Vervolgens werden mijn (naar alle waarschijnlijkheid) meest relevante kerntyperingen op een rijtje gezet, met daaronder mijn zwakte, kans en bedreiging. Zo stond er bijvoorbeeld in dat ik heel tolerant ben, maar dat mijn zwakte is dat ik tegelijkertijd ook heel toegefelijk ben. Ik kan mij dan het beste plaatsen in een omgeving die vraagt om een open en meegaande houding. Daarentegen moet ik behoedzaam zijn voor een strikte en rigide omgeving.

De samenvatting is dat ik leergierig, dienstverlenend en tolerant ben. Ik kan mij het beste plaatsen in een stimulerende omgeving waar mensen elkaar bijstaan, en waarin verwacht wordt dat ik een open en meegaande houding heb. Dit spreekt mij persoonlijk aan. Momenteel heb ik een bijbaan op Schiphol waar ongeveer het zelfde van toepassing is. Ik herken mijzelf hier dus heel erg in. Deze test is heel erg handig om te gebruiken wanneer je goed onder woorden wilt kunnen brengen waarom je kwaliteiten aansluiten bij de doelen van een bedrijf. Ik zal dan ook in mijn sollicitatieproces meenemen dat ik vooral op zoek ga naar een omgeving waarin de eerder genoemde kenmerken terug komen, omdat ik geloof dat deze omgeving het beste bij mij past.

Ook heb ik de test over competenties ingevuld. Volgens de uitslagen zijn de competenties luisteren, doorzettingsvermogen, leervermogen, creatief denken, en plannen & organiseren het meest gekozen. Mijn competenties waren, zoals grotendeels verwacht: zelfontwikkeling, zelfkennis, doorzettingsvermogen, en uitdrukkingsvaardigheid (mondeling). Ik herken mijzelf ook hier in terug. Zelfontwikkeling en zelfkennis zijn onderwerpen die ik heel belangrijk vind, en die ik ga onderzoeken door middel van mijn blogs. Mijn doorzettingsvermogen is heel erg op de proef gesteld gedurende de tijd dat ik levenservaring heb opgedaan. Daarnaast kan ik vaak heel goed vertellen wat er zich in mijn hoofd afspeelt.

De laatste test die ik heb ingevuld was de test over Nederlandse werkwaarden. Deze test ging niet over mijn eigen kwaliteiten, maar over de waarde die ik hecht aan de kwaliteiten van mijn werkomgeving. Aan de hand van veertien werkwaarden is er een profiel uitgekomen waaruit bleek wat voor mij later het meest belangrijk is in een baan. Ook hier kwam het onderwerp zelfontwikkeling weer terug. Daarnaast hecht ik heel veel waarde aan zekerheid, ik wil weten waar ik aan toe ben. Naar mijn mening heeft dit te maken met het feit dat je gelukkig moet zijn met hetgeen een werkgever jou te bieden heeft. Let dus goed op de kwaliteiten van een werkomgeving wanneer je gaat solliciteren. Het is belangrijk dat jij je goed voelt bij hetgeen je doet.

Kwaliteiten zijn dus belangrijk, en je moet deze goed onder woorden kunnen brengen. Het is daarentegen niet verstandig om je kwaliteiten zomaar op te dreunen, maar om hier daadwerkelijk iets mee te doen. Lever bewijs voor je kwaliteiten door middel van bijvoorbeeld werkervaring / extra vakken / vrijwilligerswerk / LEVENSERVARING.

Om er achter te komen wat ik hiermee kan doen heb ik een gesprek gevoerd met een expert op het gebied van profileren. Aan de hand van een gesprek over mijn levenservaring heeft zij mij gewezen op de kwaliteiten die ik kan verwerken in mijn studie en werk. Hier vertel ik meer over in mijn volgende blog: profileren met kwaliteiten (levenservaring).

Tot schrijfs,

Astrid

 

 

Belangrijkste tip:

TESTEN TESTEN TESTEN! Het invullen van tests is heel handig om je kwaliteiten goed onder woorden te kunnen brengen. Daarnaast is het niet alleen belangrijk om tests over jezelf in te vullen, maar ook over je verwachtingen van anderen / je werkgever. Zo krijg je een beeld van welke werkomgeving bij jou past en kun je dus gerichter solliciteren! Dreun deze kwaliteiten niet letterlijk op, maar ga bij jezelf na of je hier bewijs voor hebt. Ik doe dit door middel van mijn levenservaring, wat is jouw manier?

 

 

Wil je deze tests / andere handige tests maken? Klik dan hier!

Hoe vond je deze blog?

Related Posts

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Like ons op facebook!

Zusterpagina van:

In het kort:

Humans of Psychology is in 2015 opgericht, voor en door psychologiestudenten, om ervaringen te delen en anderen te inspireren en te motiveren bij de reis naar het werkveld. Momenteel uit zowel studenten als afgestudeerden, binnen verschillende disciplines van psychologie. Door middel van (persoonlijke) blogs wordt een beeld geschetst over de mogelijkheden binnen het werkveld, en wordt toegewerkt naar een positief toekomstperspectief. Ook onderwerpen als profileren en netwerken komen aan bod.

Archief: