Astrid HOP

About the author : Mijn naam is Astrid en ik ben studente gezondheidspsychologie. Ik heb affiniteit met medische psychologie en positieve psychologie. Mijn schrijvers doel is zelfontwikkeling. Bedankt voor het lezen van mijn Blog! Ik vind het fijn om te weten wat je van mijn blog vindt, laat dit dus vooral weten door een reactie achter te laten, of door op het duimpje te klikken!

Blogreeks profileren (3): Zelfkennis en zelfreflectie

Astrid, Profileren, Solliciteren en profileren, Studeren, Uncategorized No Comment

“Het belang van zelfkennis en zelfreflectie voor psychologiestudenten.”

"Het belang van zelfkennis en zelfreflectie voor psychologiestudenten."
“Het belang van zelfkennis en zelfreflectie voor psychologiestudenten.”

 

 

Zoals beloofd in mijn vorige blog, zal ik nu meer ingaan op de onderwerpen zelfkennis en zelfreflectie. Ik denk dat dit relevante informatie is voor werkgevers, omdat je laat zien dat je groeit door alle ervaringen die je opdoet. Echter, weet ik nog niet goed hoe ik mij hiermee kan profileren. Om hier een duidelijker beeld van te krijgen heb ik contact opgenomen met gedragswetenschapper en talentexpert Nelly ter Voert.

 

 

In het begin van het gesprek gaf Nelly aan dat binnen het werkveld vooral de zoekende doelgroep het lastig vindt om te vertellen waar ze goed in zijn. “Egocentrisme” is dan ook iets wat niet echt past bij de Nederlandse cultuur, waar bescheidenheid meer de norm is. Daarentegen is het wel heel belangrijk om te weten waar je kracht ligt en waar je goed in bent. Wanneer je dit weet, en je dit kunt vertalen naar je vak, dan kom je sterker over. Het is dus vooral belangrijk om zelfkennis te hebben, en jezelf te blijven. Zo weet je ook wie jij het beste kunt helpen, dus welke doelgroep bij jou past.

Heeft zelfkennis en zelfreflectie ook een nadeel? Volgens Nelly kun je jezelf minder goed neerzetten wanneer je niet goed in je vel zit. Het is wel mogelijk om de schade te beperken, of zelf te voorkomen dat je niet goed in je vel zit, zo vertelde Nelly mij aan de hand van een voorbeeld:

“Mijn vader was timmerman. Hij was altijd zuinig op zijn gereedschap. Wanneer zijn zaag aangescherpt moest worden koos hij er vaak voor dit zelf te doen, met als gevolg een urenlang gevecht met het stuk metaal. Het moest perfect zijn! De man besteedde dit soort zaken liever niet uit en nam zijn vak erg serieus.”

Nu was er voor mij niet direct een link tussen gereedschap en psychologie, maar dit werd al snel duidelijk. “Wij psychologen zijn ons eigen gereedschap, wij moeten goed voor onszelf zorgen. Wanneer wij dus goed willen zijn in hetgeen wij doen, moeten wij onszelf aanscherpen.” Waarom heeft de beste man het dan nooit uitbesteed? Ook dit werd duidelijk binnen de context van het verhaal: “Soms kun je het werk niet uitbesteden, zoals binnen ons vakgebied. Wij psychologen kennen onze talenten, maar ook onze valkuilen als geen ander. Daarom zullen wij onszelf moeten aanscherpen, en onszelf moeten laten zien.”

Het is dus belangrijk om zelfkennis te hebben, maar ook om zelfreflectie toe te passen. Het voordeel van zelfreflectie is dat je naar jezelf kan kijken: “Wat is mijn aandeel in deze situatie? “Wat kan ik combineren en wat zou ik anders doen?” De kanttekening bij zelfreflectie is dat je soms wel vast kunt zitten in een bepaalde overtuiging. Dan is het heel handig als iemand bij je zit om je denkprocessen onder woorden te brengen en eventueel te weerleggen met andere gedachten. De kern is dus dat je goed voor jezelf moet zorgen, je jouw kwaliteiten en eigenschappen gebruikt, en je dit duidelijk moet laten zien. Zo kun je je onderscheiden van anderen. Daarnaast moet je behoedzaam zijn voor tunnelvisie, en af en toe ook een second opinion vragen aan iemand uit je omgeving.

Dit alles heeft een positieve uitwerking gehad op mijn zelfontwikkeling als psychologiestudente. Het is volgens zowel Nelly, als de Studenten Loopbaan Service (genoemd in mijn vorige blog), erg belangrijk dat je jezelf met persoonlijke kwaliteiten kunt profileren door middel van je CV en sollicitatiebrief. Nelly maakt dan ook een onderscheid tussen twee soorten CV’s: een digitaal visitekaartje met daarop al je ervaringen binnen het vakgebied, of een persoonlijk CV waarbij je meer stilstaat bij hetgeen écht interessant zou zijn voor de werkgever. De eerste optie is een die veel gekozen wordt door studenten. Daarentegen is de tweede keuze vaak veel gunstiger, omdat je hierdoor meer opvalt. Hoe doe je dit dan precies?

Stel jezelf de vraag: “Als ik eigenaar was van dit bedrijf, welke keuzes zou ik dan maken als ik mocht kiezen tussen al die sollicitanten?” Een grote kans bestaat dat jij kiest voor kwaliteiten die je zelf bezit. Belangrijk is vervolgens om hier een duidelijk beeld van te creëren. Daarnaast hoef je niet alleen werkervaring op te schrijven die relevant is voor de werkgever. Je kunt ook andere ervaringen opschrijven, zolang het maar in het geheel past, en je duidelijk maakt waarom de werkgever dat móét weten. Dit kun je later ook onderbouwen in je sollicitatiebrief.

Nelly gaf mij als tip dat levenservaring erg belangrijk is, en het dus niet iets is wat ik hoef te verzwijgen voor werkgevers. Ik kan mezelf er juist mee verkopen, zolang ik het maar goed verwoord. Ik heb op deze manier dus een beter beeld geschetst van hoe ik mijzelf neer kan zetten. Belangrijk is in ieder geval om creatief te zijn, op te vallen, maar vooral om dicht bij mezelf te blijven. Om dit verder aan te scherpen, ga ik in mijn volgende blog opzoek naar mijn kwaliteiten. Welke kwaliteiten heb ik, naast zelfkennis en zelfreflectie? Daarnaast word ik altijd razend enthousiast door mensen als Nelly, die mij vertellen over hun passie. Ik ga daarom later ook nog opzoek naar mijn eigen passie, en hoe ik deze het best kan verwoorden.

Tot schrijfs

Astrid

 

Belangrijkste tip:

Breng je levenservaring goed onder woorden! Zo kun je jezelf ermee profileren! Je kunt het altijd laten controleren door anderen, waaronder de studenten loopbaanservice.

 

Wil je meer weten over dit onderwerp?

Wil je meer weten over Nelly? Zij geeft namelijk regelmatig workshops. Voor meer informatie hierover, klik hier!

Wil je meer weten over profileren? Kijk dan bij onderwerpen -> profileren.

Hoe vond je deze blog?

Related Posts

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Like ons op facebook!

Zusterpagina van:

In het kort:

Humans of Psychology is in 2015 opgericht, voor en door psychologiestudenten, om ervaringen te delen en anderen te inspireren en te motiveren bij de reis naar het werkveld. Momenteel uit zowel studenten als afgestudeerden, binnen verschillende disciplines van psychologie. Door middel van (persoonlijke) blogs wordt een beeld geschetst over de mogelijkheden binnen het werkveld, en wordt toegewerkt naar een positief toekomstperspectief. Ook onderwerpen als profileren en netwerken komen aan bod.

Archief: