Michellec HoP

About the author : Hi, mijn naam is Michelle en ik ben psychologe en coach in mijn eigen praktijk. Ik heb affiniteit met klinische en arbeid- en gezondheidpsychologie. Maar tevens liggen mijn interesses ook in de yoga, mindfulness, positieve psychologie en cognitieve gedragstherapie. Mijn doel is mensen te motiveren en inspireren en hoop dan ook jullie mijn blogs leuk vinden. Bedankt voor het lezen van mijn blog en ik vind het fijn om te weten wat je van mijn blog vindt, dus laat vooral een reactie achter of klik op het duimpje voor een like!

Blijven wie je wilt zijn

Michelle C, Profileren, Werken 1 Comment

untitled

In mijn vorige blog Worden wie je wilt zijn schreef ik over mijn studententijd en hoe ik tot bepaalde keuzes ben gekomen. Ik heb ook een korte intro in mijn werkende leven geschreven en wat mij opviel over student-psychologen en (basis)psychologen. Hoe spring je eruit, wat is er nodig? In deze blog vertel ik jullie meer over het opzetten van een eigen praktijk en geef ik tips over hoe jij je het beste staande kunt houden in ons werkveld.

Bij mijn vorige blog was ik gastblogger, maar sinds een paar weken mag ik me vaste auteur van Humans of Psychology noemen!! Jullie kunnen van mij verwachten dat ik zal schrijven over persoonlijke ervaringen rondom het hebben van een eigen praktijk, ik zal interviews hebben met collega’s uit het vak en hoop belangrijke onderwerpen uit de psychologie te belichten. Wil je meer over mij weten? Kijk dan even hier op de auteurspagina van de HoP-website!

Mijn vorige blog kwam in augustus online, op dat moment stond ik op het punt mijn eigen praktijk te openen. En sinds 1 september is dit dan ook een feit en nu ben ik dus sinds een paar maanden eigen baas! En wat is het spannend, maar ook zoooo leuk. Mijn psychologiepraktijk ligt in het hartje van Amsterdam aan de grachten en ik heb het geluk gehad dat ik mocht aansluiten bij een zorginstelling als vrijgevestigde praktijk, wat een aantal voordelen oplevert. Maar waarom heb ik er nou voor gekozen om zelfstandige te worden? En zonder GZ-papiertje?

Het idee van een eigen onderneming en dan specifiek binnen de psychologie speelde al langer, maar na mijn afstuderen vond ik het eerst tijd om werkervaring op te doen en staarde ik mij nog blind op het behalen van een GZ-opleidingsplek. Maar naarmate de jaren verstreken, na talloze afwijzingen op GZ-opleidingsplekken, werd het idee steeds groter en begin 2016 kwam daar ook nog eens bij dat ik redelijk uitgeput was. Dus werd het tijd om eindelijk eens voor mezelf te kiezen, jezelf op de eerste plaats zetten, iets wat ik mijn cliënten ook altijd aanraad, maar goed voor jezelf zorgen blijkt voor iedereen lastig.

Het einde van 2016 nadert, dus een reflectie op dit turbulente jaar is dan ook wel gepast. Dit jaar heeft voor mij pieken en dalen gehad. Met name het begin van dit jaar is een groot dal, maar het heeft wel geleid tot de piek waarin ik mijzelf nu bevind. Om te worden wie je wilt zijn, moet je beschikken over doorzettingsvermogen, risico’s durven nemen en niet gaan zitten balen als het even tegenzit. Goede zelfkennis kan je hierbij helpen. Het is namelijk niet altijd even makkelijk in onze branche, en tegenwoordig is het zelfs zo dat je keihard moet vechten om überhaupt een stageplek of baan te krijgen. En als je dan eenmaal die baan hebt, zul je sterk in je schoenen moeten staan om niet omver te worden geblazen door de concurrentie en (hoge) werkdruk.

Ondanks dat ik ook vele tegenslagen ben tegen gekomen op mijn pad hier naartoe, zowel tijdens mijn studie als daarna, heeft het me wel veel gebracht. Ik heb veel geleerd van de organisaties en werkgevers waarvoor ik heb gewerkt. Maar met name de post-master opleidingen die ik heb gevolgd, hebben er ook toe geleid dat ik erachter kwam hoe ik mezelf wilde vormen als psycholoog. In mijn ogen is het niet noodzakelijk om GZ-psycholoog te zijn, zelf ben ik psycholoog NIP en heb ik opleidingen als CGT, EMDR, mindfulness en positieve psychologietechnieken gevolgd. Contracten met verzekeraars heb ik binnen mijn praktijk ook niet nodig om vergoedingen van verzekeraars te verkrijgen. Wat ik hiermee wil zeggen is, staar je niet blind op de stempel die wordt gedrukt op basispsychologen. Als basispsycholoog kun je prima je eigen pad volgen. Allerbelangrijkste is dat je doet waar jij gelukkig van wordt.

Als jij vanzelf al weet wie je wilt worden, dan is het zaak dat je je pad blijft volgen. Ook al heeft dit pad soms zijwegen en wegversperringen. Het is zaak dat je jezelf weet neer te zetten als de psycholoog of therapeut die je wilt zijn. Heb vertrouwen in jezelf, als jij jezelf weet te motiveren, dan zien anderen dit ook. Daarnaast is het belangrijk dat je jezelf kunt blijven ontwikkelen, dus zorg ervoor dat je je competenties blijft verbeteren en volg opleidingen. Autonomie is hierbij ook heel belangrijk. Door eigen keuzes te maken, kun je leren en voel je je vrijer. Op de laatste plaats is het belangrijk dat je je veilig en vertrouwd voelt op de plek waar je werkt. En wees ook niet bang om fouten te maken. Mocht je niet meteen je droombaan hebben gevonden, ga dan niet meteen op zoek naar een andere baan maar kijk ook eens wat je binnen deze baan kunt leren en bereiken. En besef dat om vooruit te gaan en te groeien, het meestal twee stappen vooruit is en een stap terug.

En mocht je nou ook graag een eigen praktijk willen, dan kan ik je dit alleen maar aanraden, maar het is niet voor iedereen weggelegd. Het is namelijk niet alleen maar leuk en mooi, er komen veel dingen bij kijken. Je bent voor alles zelf verantwoordelijk, en jij bent degene die moet zorgen dat het blijft draaien. Maar als jij beschikt over een dosis zelfvertrouwen, enthousiasme, doorzettingsvermogen en geduld, dan zou ik zeggen doen! De eerste stap is het schrijven van een ondernemingsplan, om je ideeën op papier te zetten en voor jezelf het plaatje helder te krijgen. Mocht je hier meer over willen weten, neem dan gerust contact met mij op via michellec@humansofpsychology.nl of neem een kijk op mijn website: www.michellecoenen.nl.

Mocht je nou meer willen weten over hoe jezelf kunt ontwikkelen als persoon en hoe jij ook je droomdoelen kunt bereiken? Neem dan eens een kijkje op de pagina van Maartje Koppen, coach van Pimp your Career. Het is namelijk niet altijd even makkelijk om door de bomen het bos te zien, en soms kan iemand je daar goed bij helpen. Het is vallen en opstaan, maar blijf positief en dan zal het omslaan in staan en opvallen. Be the best version of yourself!

 

Hoe vond je deze blog?

Related Posts

1 Comment

  • […] genomen. En hoe ik me heb gevormd tot de persoon en psycholoog die ik nu ben. Zie de blogs hier en hier. Momenteel zijn we wederom een paar maandjes verder en vallen me een aantal dingen op. Dit zou ik […]

     

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Like ons op facebook!

Zusterpagina van:

In het kort:

Humans of Psychology is in 2015 opgericht, voor en door psychologiestudenten, om ervaringen te delen en anderen te inspireren en te motiveren bij de reis naar het werkveld. Momenteel uit zowel studenten als afgestudeerden, binnen verschillende disciplines van psychologie. Door middel van (persoonlijke) blogs wordt een beeld geschetst over de mogelijkheden binnen het werkveld, en wordt toegewerkt naar een positief toekomstperspectief. Ook onderwerpen als profileren en netwerken komen aan bod.

Archief: