Gastblogger HoP

About the author : Gastbloggers zijn studenten en afgestudeerden met een inspirerend verhaal. Zij vertellen over hun ervaringen, hun kansen, hun wensen, en hun doelen. Het schrijven van een gastblog is een leuke manier om jezelf online te profileren. Heb je interesse in het schrijven van een gastblog? Mail dan naar gastblog @humansofpsychology.nl

Benson: perspectief op carrièreplanning

Gastblogger, Sociale- en organisatiepsychologie, Studeren No Comment

place-name-sign-1647339_1920

Benson is tweedejaars psychologiestudent aan de Universiteit van Leiden, waar ze sinds vorig jaar een nieuw vak hebben dat gaat over je kansen vergroten op de arbeidsmarkt. Zo krijg je bijvoorbeeld beter inzicht in wat je leuk vindt, en leer je veel over profileren. Benson vertelt in deze blog zijn ervaring met het vak. 

In je tweede jaar van de bachelor Psychologie in Leiden krijg je het vak Perspectief Op Carrièreplanning, POCP. Het doel hiervan is om je te oriënteren op je toekomstige loopbaan en werk. Daarbij moet je ook actief stappen ondernemen om je beter te oriënteren, zoals naar open dagen of carrièrebeurzen gaan. Deze blog gaat over mijn ervaringen hiermee tot nu toe.

 

Het vak begint met het invullen van een Thought-listing opdracht waarbij je wensen op moet schrijven wat jij wil bereiken met betrekking tot jouw loopbaan in het komende jaar. Daarnaast worden er opdrachten gemaakt. Zo heb je een interview met iemand die dezelfde master heeft gedaan die jij wil gaan doen. Een andere opdracht is het bijwerken of maken van een LinkedIn-profiel aan de hand van een persoonlijkheids- en competentietest.

 

Je loopbaanoriëntatie begint natuurlijk met het kiezen van een studie. Ik heb inmiddels meer dan een jaar geleden voor Psychologie gekozen omdat ik mij heel graag wilde gaan verdiepen in de sociale en organisatiepsychologie. Met deze insteek ben ik de studie uiteindelijk begonnen. Gelukkig kan ik dit jaar deze richting definitief kiezen en heb ik het gevoel dat mijn studie écht kan gaan beginnen.

 

Ik ben begin dit jaar bij een hele interessante lezing geweest van Robert Cialdini, een belangrijke onderzoeker in de sociale psychologie en invloed op mensen. Voor de geïnteresseerden in sociale invloed kan ik zeker zijn boek “Influence: How and why people agree to things” aanraden. Ook heb ik iemand gesproken, voor een opdracht van POCP, over haar werk waarbij sociale invloed wordt gebruikt. Door deze beide personen gehoord te hebben ben ik extra zeker geworden over mijn keus voor de richting sociale en organisatiepsychologie. Hierover sparren met anderen heeft voor mij dus gezorgd voor bevestiging. Ik kan het zeker aanraden.

 

Ik vind het altijd erg leuk om na te denken over hoe de toekomst eruit ziet, waaronder mijn latere carrière. Hoe mijn latere werk er precies uitziet kan ik natuurlijk niet zeggen maar ik heb vaak een droomplaatje in mijn hoofd dat ik een absolute “know it all” word in de sociale psychologie. Ik zou dit graag ook toe willen passen en combineren met kennis over bestuurskunde. Om die reden ga ik ook vakken hiervan volgen. Ik ga waarschijnlijk kiezen voor een minor omdat dit een mooie manier is om veel informatie op te doen uit een andere richting dan mijn eigen studie.

 

Om echt in aanmerking te komen voor de meeste banen is een masteropleiding echt een pré. Ik was laatst bij een masteruitreiking en ik merkte dat ik heel jaloers was, zij mogen allemaal al beginnen met hun kennis toepassen…

 

Voor mij is een baan waarin ik sociale psychologie kan toepassen nog ver weg. Maar omdat dit een grote wens van mij is ga ik proberen om vrijwilligerswerk te doen om zo toch dingen uit mijn studie te gebruiken in de praktijk.

 

Kortom, POCP zet je echt aan het denken en stimuleert je om te gaan ontdekken wat jij later wilt. Als je dit eenmaal weet, zul je erachter komen dat je nog steeds alle kanten uitkomt omdat psychologie een vrij brede studie is. Veel plezier met deze zoektocht!

 

Wil je op de hoogte blijven van Benson zijn ontwikkelingen? Klik dan op onderstaand icoon.

linked_in_icon

Hoe vond je deze blog?

Related Posts

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Like ons op facebook!

Zusterpagina van:

In het kort:

Humans of Psychology is in 2015 opgericht, voor en door psychologiestudenten, om ervaringen te delen en anderen te inspireren en te motiveren bij de reis naar het werkveld. Momenteel uit zowel studenten als afgestudeerden, binnen verschillende disciplines van psychologie. Door middel van (persoonlijke) blogs wordt een beeld geschetst over de mogelijkheden binnen het werkveld, en wordt toegewerkt naar een positief toekomstperspectief. Ook onderwerpen als profileren en netwerken komen aan bod.

Archief: