Manon HoP

About the author : Mijn naam is Manon en ik studeer Child and Adolescent Psychology. Via dit project ga ik me verdiepen in de mogelijkheden om met deze opleiding trainer te worden. Bedankt voor het lezen van mijn blog! Ik vind het fijn om te weten wat je van mijn blog vindt, laat dit dus vooral weten door een reactie achter te laten, of door op het duimpje te klikken!

Prestatiestress!

Manon, Profileren No Comment

index

In mijn wanhoop om een onderwerp voor mijn blog te verzinnen, riep ik ten einde raad de hulp in van Astrid: “Ik ben inspiratieloos, suggesties?” “Schrijf over de stress over het vinden van een onderwerp voor je blog en link dat aan de stress om te presteren en de huidige prestatiegeneratie”, was haar antwoord. Nou, daar kan ik wel wat mee.

Vijf dagen voor de deadline van mijn blog begon de tijd toch echt te dringen en ik had nul inspiratie. Van de andere bloggers lees ik regelmatig leuke, boeiende en inspirerende verhalen, en de stress om een interessant onderwerp te vinden nam geleidelijk aan toe. Ik wil niet alleen de lezers niet teleurstellen, maar vooral wil ik zelf tevreden zijn met het stuk dat ik heb geschreven. Ik ben namelijk een tikje perfectionistisch (ik hoor in gedachten iedereen die me goed kent lachen om dit understatement) en ik houd er niet van om half werk te leveren.

Ik heb dan ook altijd hoge eisen aan mezelf gesteld wat school- en studieresultaten betreft. In groep 3 haalde ik een 8 voor dictee en dacht ik dat dat niet goed was, en vrijwel mijn hele school- en studietijd was dat het cijfer dat ik minimaal wilde halen voor ik tevreden was. Ik was altijd trots op mijn mooie cijfers, en ik wil ook zeker niet zeggen dat je dat niet mag zijn of niet je uiterste best moet doen. Het wordt echter wél een probleem wanneer je je eigenwaarde gaat laten bepalen door je prestaties. Ik voelde me goed als ik een hoog cijfer haalde, maar slecht als ik een wat lager cijfer (lees: een 7) behaalde.

Ik heb geen idee waar die hoge eisen die ik aan mezelf stelde vandaan kwamen, maar ik heb altijd een hekel gehad aan fouten maken. Als je bedenkt welke eisen de maatschappij tegenwoordig aan ons stelt, is het echter misschien helemaal niet zo vreemd dat mensen een burn-out krijgen voor hun dertigste of depressief worden. En is het dan niet logisch te verklaren dat ik mezelf wilde bewijzen door middel van hoge cijfers en zoveel stress voelde om een goede blog te schrijven?

De laatste jaren heb ik geleerd om sneller tevreden te zijn en realistischere eisen aan mezelf te stellen. Maar wat nog belangrijker is: ik besef nu dat meetbare prestaties als cijfers niets over mij zeggen als persoon. Ik was zo gericht op presteren dat ik niet doorhad dat andere dingen veel belangrijker zijn. Je kunt wel cum laude afstuderen, maar in ons vakgebied is het ook heel belangrijk dat je goed kunt luisteren en dat mensen je kunnen vertrouwen. Dat zijn echter geen dingen waar je een cijfer voor krijgt, terwijl ze in mijn ogen minstens zo belangrijk zijn als het kunnen omgaan met SPSS of de kenmerken van psychische stoornissen uit je hoofd kennen.

Helaas kan ik me niet herinneren hoe mijn gedachten zo zijn veranderd, dus ik kan geen gouden tip geven. Wel heb ik een paar clichés voor jullie: cijfers zeggen maar heel weinig over jouw kwaliteiten, niemand is perfect en fouten maken mag. Dat heb je vast allemaal wel eerder gehoord, maar ik zeg het je nog een keer. Het is namelijk echt waar.

Mocht je jezelf hierin herkennen, dan hebben we hier wat leestips voor je samengesteld (betaalbaar voor studenten):

LET OP! Onderstaande teksten zijn afkomstig van bol.com

20160830_102205

Quarterlife: €15,00

Twintigers van nu zijn individualistisch en ambitieus. Ze vragen zich voortdurend af: wat maakt mij nou écht gelukkig?
Twintigers zitten in een levensfase waarin ze zelfstandig zijn maar zich ook nog ontwikkelen. Ze maken keuzes op het gebied van studie, werk en relaties. Deze fase – de quarterlife – duurt tegenwoordig ongeveer van je achttiende tot je dertigste.
In de quarterlife ben je bezig een plek in de wereld te veroveren. Je zoekt naar antwoorden op serieuze levensvragen. Dit brengt twijfels en onzekerheden met zich mee en kan soms zelfs leiden tot een quarterlifecrisis.

De prestatiegeneratie: €15,00

In De prestatiegeneratie onderzoekt Jeroen van Baar waar zijn drang naar excelleren vandaan komt. Hij legt niet alleen zichzelf langs de meetlat maar zijn hele generatie: van solliciterende high potentials tot hipsters in Amsterdam. Waarom wil iedereen de top bereiken? In een wervelend betoog komen ouders, excellente studies, relaties, carrièrebeurzen, hoog- en laagopgeleiden, Facebook, de zesjescultuur en de harde werkelijkheid voorbij. De prestatiegeneratie is een genadeloze spiegel voor twintigers én hun ouders.

De wereld aan je voeten: €6,90

Daar sta je dan met je diploma op zak. Opgegroeid in gouden tijden, met de belofte dat de wereld aan je voeten ligt: ‘Je hebt alle kansen, dus grijp ze!’ Het moment is gekomen om alles eruit te halen wat erin zit. Maar dan komen de twijfels. Zit er iemand op me te wachten? Waar blijft die droombaan die me in het vooruitzicht werd gesteld? Hoe val ik op tussen al die anderen?

Klik op de stukjes tekst om meer te lezen.

Als je jezelf hierin herkent, of nog meer boekentips hebt, laat het ons weten in de reacties!

Hoe vond je deze blog?

Related Posts

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Like ons op facebook!

Zusterpagina van:

In het kort:

Humans of Psychology is in 2015 opgericht, voor en door psychologiestudenten, om ervaringen te delen en anderen te inspireren en te motiveren bij de reis naar het werkveld. Momenteel uit zowel studenten als afgestudeerden, binnen verschillende disciplines van psychologie. Door middel van (persoonlijke) blogs wordt een beeld geschetst over de mogelijkheden binnen het werkveld, en wordt toegewerkt naar een positief toekomstperspectief. Ook onderwerpen als profileren en netwerken komen aan bod.

Archief: